Лъжите на 2023-стари понятия с нов смисъл

Опитите на Кремъл да заблуди света с агресивна дезинформация за сега остават неуспешни

Кои бяха най-популярните фейк новини през 2023 г.? „Очаквам темите за енергетиката, за затварянето на въглищните централи, да бъдат сериозно развити и тази година. Една от най-устойчивите неверни информации е тезата за това, че Брюксел ни „натиска”, каза журналистът Ралица Ковачева, автор във Factcheck.bg. Друга фейк новина, широко разпространена през изминалата година, е тази, че в хранителните продукти у нас има насекоми, консумацията на които предизвиква ракови заболявания. Това е една от старите теми, които се използват за заблуда на лековерните, че видите ли, брашно от насекоми, ще бъде основната ни храна в бъдеще, ако не сме с Русия и така нареченото „славянство“, зад което неуспешно се крият имперските амбиции на Путин и неговата вярна клика от добре охранени, назначени милиардери и обикновени политически шутове.
Особено актуална беше темата за изкупуването на 30% от земята на Украйна от три американски компании, което също се оказа една от големите лъжи през годината.
Премахването на част от фигурите на паметника на съветската армия, популярен като МОЧА, отключи темата за фашизма. По почина на официалните говорители на Кремъл, всеки, който не е русофил непременно беше обявяван за фашист. Въобще фашизмът и нацизмът се завърнаха трайно като понятия в съвременното политическо говорене, при това далеч не само в Русия, но и у нас. Всичко, което е против интересите на Русия, автоматично се превръщаше във фашистко, а „денацификацията“ придоби качествено нов смисъл като борба против новият вид токсичен патриотизъм, както Кремъл определя справедливата борба против руската инвазия в Украйна.
Въобще подмяната на смисъла на някои основни понятия беше основна задача на дезинформаторите и техните канали през цялата 2023 г. Те изопачаваха истината до степен, в която тя се превръщаше в откровена лъжа.
Много ги заболя някои родни политици от това, че беше посегнато на едно от комунистическите капища у нас. Това беше едно от малкото места, да не кажем направо единственото, на което се появяваше официално руският посланик, в желанието си уж дискретно, но иначе нахално и непохватно, да демонстрира хегемонията на Русия над България. Нека се замислим, дали премахването на част от МОЧА е достатъчно, защото това го превърна в още по-притегателно място за онези, които имат носталгия по времената на комунизма у нас. Именно във фашизъм са обявени онези, които дръзнаха да пипнат МОЧА, който така или иначе е анахронизъм, който няма никаква художествена стойност, освен това, което носи, а именно-груба пропаганда.
Европейският съюз и НАТО са двете теми, които най-често влизаха в окото дезинформационния радар през 2023 г. Българите често, най вече от Кремъл, бяха обвинявани в това, че са подлоги на НАТО и на ЕС и нямат собствена воля. Това е една от най-устойчивите и най-използвани през годините теми за дезинформационен натиск от страна на Русия не само към България, но и към всички новоприети държави в двата съюза, но особено към онези, които все още не са направили своя категоричен избор. Така се очертава национализмът като нов тип патриотизъм, но когато това не е в интерес на самата Русия, както е в случая с Украйна, национализмът е определян като нацизъм и започва говорене за „денацификация“. Всъщност, ако говорим за истински фашизъм и нацизъм, това е именно в самата Русия. Нали именно те се считат за водеща православна държава, тоест-нацията е водеща по отношение на така нареченото всемирно православие, за което говори и Путин, а и руският патриарх. Етнофилетизмът уж е ерес, но според руснаците, руската нация е тази, която по право трябва да бъде първенствуваща в съвременния православен свят, което си е чисто и просто един нов тип нацизъм.
По отношение на фашизма, та нима официалното говорене на Кремъл е нещо различно от класическата Гьобелсова пропаганда от времената на Хитлер…!? Ето как се оказва, че крадецът Русия вика дръжте крадецът-пак Русия!
Много често през 2023 г. ставахме свидетели на това, как дезинформационните канали ни притискахада бъдем „по-свободни“, като станем по-незащитени. Закупуването на бойна техника от САЩ се определяше като заробване. Да попитаме обаче, когато България купуваше само и единствено съветско въоръжение в продължение на години, тогава това не беше ли заробване? И ако не е било, защо сега непременно е? Защото така й изнася на Русия днес ли? Ами не, купуването на американска бойна техника не е заробване, защото купуваме от съюзник и при това съюзник, който не е тоталитарна държава, каквато беше Съветския съюз тогава, когато се снабдявахме основно с въоръжение и техника, изработени именно там.
Въобще цялата 2023 г. беше белязана от усилието на Кремъл и приближените им близкоизточни и далекоизточни държави-пионки, да ни убедят, колко добре се живее при тях, и колко зле живеем ние. И в същото време не става ясно, ако това е вярно, защото децата на 90% от приближените на Путин, живеят в Западна Европа и САЩ, а не именно в Русия, Китай, Северна Корея, Иран, Йемен, Куба, Венецуела и т.н….!

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент на в. „България Сега“ в София  

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

в. “България СЕГА”

предишна статияОстеопороза – как да я предотвратим
Следваща статияМАЛКА СЕДЕФЕНА ЛЪЖИЧКА
Венцислав Жеков - колумнист (в. "България СЕГА") Активен журналист с близо 30-годишен стаж в български и чуждестранни медии. Завършил е „История“ в СУ „Св. Кл. Охридски“ и е специализирал „История на Византия и балканските народи“. Автор е на няколко книги, стихосбирки, документални изследвания и брошури. Управлява два тематични информационни блога: http://vencijekov.blogspot.com/ и http://stoioivanov.blogspot.com/. Интересите му са в областта на историята, политиката, документалистиката, философията и езотериката.

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here