Остеопороза – как да я предотвратим

Остеопорозата означава порести кости и е често срещан проблем. Важно е да правите всичко което можете за да пазите костите си силни, защото остеопорозата прави счупванията даже при най-малки травми по-чести. Тя е причина също за загубата на височина.
Преди 50-годишна възраст, костната тъкан се разгражда редовно, но се замества с нова кост. След менопаузата, скоростта на разрушаване на костта у жените обикновено е по-голяма от скоростта на изграждане на костта. Средно, жените над 50-годишна възраст губят около 1 % от костите си всяка година. Не са необходими много изчисления, за да оценим значителното изтъняване на костите у по-възрастните жени. Същата загуба настъпва и у възрастните мъже, но мъжете имат по-дебели кости и ускорената загуба на костна тъкан започва много по-късно при тях.
Костта не се състои само от калций, но съдържа различни видове костни клетки. Някои костни клетки разграждат старата костна тъкан. Друг тип костни клетки изграждат нови костни клетки. Изграждащите костта остеобласти добавят калций и магнезий. Тези минерали придават сила на костите.
Има два различни вида кост, подобната на пчелна пита трабекуларна кост в центъра и твърдата, компактна кортикална кост от външната страна. Костната загуба при трабекуларната кост се развива по-бързо, но и двата вида кости търпят загуба при остеопороза. Вижте картината на костта по-долу, която представя здрава кост с малки пространства вляво и остеопороза в дясно.

Какво предизвиква развитие на остеопороза? Тютюнопушене, прекалена употреба на кофеин ( повече от няколко чаши дневно), пиене на повече от 1 порция алкохол дневно, висок прием на белтъчини, лекарства от групата на преднизона, бъбречна недостатъчност, ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест), диабет, хипертироидизъм, големи количества витамин А , чернодробно заболяване и обездвижване. Какво може да забави или предотврати остеопорозата? Много неща:
⦁ Няколко часа натоварващи упражнения седмично като ходене или танцуване. Такава активност кара механичния стрес да увеличи образуването на кост, един феномен който укрепва костите по начин отделно от калцирането на костната тъкан.
⦁ Подходящ прием на калций – храни като зелено листни зеленчуци, мляко и кисело мляко, бадеми, овесени ядки и сардини с меки, ядливи кости.
⦁ Витамин D – от излагане на слънце или яйца, обогатено мляко.
⦁ Ако са необходими допълнително витамин D или калций, вземете добавки както е предписано. Калций без съответното количество магнезий може да причини отлагане на калций в тъкани, където не би трябвало да бъде, каквито са артериите. Калцият трябва да се приема в малки количества с всяко ядене и никога с добавки на желязо или цинк.
⦁ Направете дома си безопасен с перила, без хлъзгави подове или килими.
⦁ За тези, които са предразположени към падане, трябва да носят тазови подплънки, за да предпазят тазобедрената става.
Обсъдете приемането на калциеви добавки и профилактиката и лечението на остеопорозата с вашия личен лекар, така че да бъде подходящо за вашата ситуация.
Koгато остеобластите добавят калций и магнезий към костта, това я прави по-силна. По същия начин, християните които насърчават и се грижат за други, помагат на другите да станат по-силни. Апостол Павел пише в 1 Послание към коринтяните 8 глава, стих 1, че знание без любов възгордява, а любовта изгражда. В 1 Послание към солунците глава 5, стихове 14 и 15 той казва, че членовете на обществото в Северна Гърция трябва да „…насърчават малодушните, да поддържат слабите и да бъдат търпеливи към всички. Внимавайте никой на никого да не връща зло за зло; а винаги търсете доброто един на друг и на всичките.“ За повече ръководство от Божието Слово, вижте нашия уебсайт:

Legal Disclaimer (Клауза за непоемане на отговорност): Информацията тук има общ характер и не може в никакъв случай да замени консултация с лекар (медицинско лице), диагноза, терапия, лечение и/или консултация с лицензиран специалист. Информацията тук не е предназначена за решаването на конкретни индивидуални казуси! При конкретни индивидуални проблеми се свържете с лекар или съответния лицензиран специалист.
Издателите на в. „България СЕГА“ не поемат и не носят отговорност за предприето самолечение, поставяне на диагноза, козметични процедури или каквито и да са действия на база на материалите на тема „Здраве“, както и за верността на информацията и достоверността на източниците!

www.helpinghandsbulgaria.net   

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

в. “България СЕГА”

 

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here