Писателят Тошо Дончев от Унгария спечели Международния конкурс за къс хумористичен разказ “Алеко”

Писателят Тошо Ангелов Дончев от Унгария е тазгодишният лауреат в Международния конкурс за къс хумористичен разказ „Алеко”, който ежегодно организира Община Свищов в навечерието на Алековите дни, посветени на рождената дата на писателя – 13 януари 1863 г. Това съобщи за БТА Таня Ликова, главен експерт „Култура“ към Общината и изпълнителен директор на Международна фондация “Алеко Константинов”.

Журито с председател доц. Йордан Ефтимов и членове Михаил Вешим, главен редактор на в. „Стършел“, Румен Белчев, управител на вестника, Таня Ликова и Ивелина Габровска, представители на Община Свищов, присъди наградата „Алеко“ за 2023 г. на унгарецът с български корени. Той е отличен за разказа си „Между гулаша и шкембето“ сред общо 104 получени разказа на 42 писатели от 21 страни, допълни Таня Ликова.

Тя уточни, че разказите на участниците в конкурса са публикувани на страниците на в. „Стършел“. Отчитането на резултатите от конкурса ще се състои на 12 януари в Първо българско народно читалище (ПБНЧ) „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ в Свищов, а в края на месец януари се обявява конкурсът за следващата година.

Тошо Дончев е роден на 08 април 1944 г. в Будапеща. Майка му е унгарка, баща му е българин. Завършил е висше образование със специалност българска филология в университета „Лоранд Йотвьош” в Будапеща, два семестъра учи в България. Превел е пет романа от български писатели, десетки разкази и студии, писал е и литературна критика. Сред издадените му книги у нас са „Българи от ново време”, „Прокълнатото щастие на леля Ица”, „Вълчи вой – кучи лай”, сборникът с разкази, есета и мемоари „Умната! Или петте правила на щастието”, “За делничните добродетели” и “Роса по залез”. Той е доктор е на социологическите науки, занимава се със социология и публицистика. От 1991 г. е председател на Българското републиканско самоуправление. Става директор на културния дом на Дружеството на българите и основава списание „Хемус”. Член е на Съюза на унгарските писатели, а от 2014 г. – и на Съюза на българските писатели.

ЛИЛИЯ ЙОРДАНОВА
БТА
Снимка: Христо Касабов/БТА, архив  

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here