Генералният ни консул в Ню Йорк публикува състояние на дипломатическото ни представителство

Генералният ни консул в Ню Йорк Ангел Ангелов публикува състоянието на дипломатическото ни представителство в американския град за 2023 г.

“По утвърдената традиция в страната домакин бих искал отново да споделя с общността ни в североизточните щати кратък преглед на постигнатото по основно направление от работата на Генералното консулство в Ню Йорк за изминалата година”, заяви Ангелов във Фейсбук страницата на дипломатическото представителство.

“Когато поех позицията на генерален консул към края на 2022 г., се ангажирах пред общността ни да работя приоритетно, заедно с екипа си от двама души, за промотиране на българската култура и образование в деветте щати, които покриваме в американския североизток”, допълни Ангел Ангелов.

Той изброи по какво се е работило през 2023 г.: на първо място това е утвърждаването на Генералното консулство на България като културен хъб в Ню Йорк.

“Мисията е възможна и това се дължи на уникална комбинация от условия. Представляваме държава с богати културни традиции, а сред общност ни има впечатляващ брой хора на културата (вкл. музиканти, художници, артисти), както и нейни ценители. Това прави възможно всяка седмица да сме домакин на разнообразни културни прояви, вкл. концерти (класическа музика, народна музика и джаз), изложби (етнографски и фотографски), представяне на книги на български автори, прожектиране на филми на български режисьори и т.н. Предоставяме подиума си както на световно известни български творци, така и на наши деца, които за първи път представят артистичните си заложби пред публика”, коментира Ангел Ангелов.

Целта е Генералното ни консулство да се утвърди като притегателен център за българската общност, в който тя да се чувства като у дома, както и да се представят достойнствата на българската култура пред жителите и гостите на Ню Йорк. По думите на Ангелов разнообразието и автентичността на културните събития в Генералното консулство на България в Ню Йорк действително привлича редовно много жители на мегаполиса.

Роля в културния календар на мисията ни има седемнадесет годишното партньорство с инициативата за класическа музика “Български концертни вечери в Ню Йорк”, с която се работи по организацията на около десет събития, включително и отбелязването на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи в Центъра за еврейски изследвания.

В редица събития Генералното ни консулство си е партнирало и с ансамбъл “Горана денс” (“GORANA DANCE”).

“За мен бе удоволствие да приветствам гостите на десетки тържества на общността ни, по време на които бяха представени нашите музика, танци и кухня, както и да представлявам България в редица международни културни събития”, коментира Ангел Ангелов.

“Експериментът със създаване в Генералното консулство на малка библиотека от типа „Вземи книга, сподели книга“, в която са включени книги за възрастни и за деца на български, се доказа като много успешен. Стотици книги бяха заети от обичащи да четат българи, докато още стотици бяха дарени от други четящи представители на общността ни”, обясни още генералният ни консул.

Той изброи и образователни инициативи, в които е участвало дипломатическото ни представителство.

“Българските неделни училища са стожер на общностите ни в американския североизток. Наблюденията ни показват, че българските общности са най-активни там, където има български училища, а български училища се създават там, където имаме активна общност.
Българските училища не само учат децата ни на нашите четмо, писмо и история, но и на това, че са част от общността ни, независимо къде са родени. В тях са създадени детски групи и ансамбли, в които малките изучават българските традиции и култура”, коментира Ангелов и припомни, че Генералното ни консулство многократно е било домакин на детски представления, включително и на детски групи от България като формация “Таласъмче”.

“През годината се стараехме да откликнем на всяка покана за участие в събития на училищата ни, вкл. в отдалечени от Ню Йорк центрове на българската общност като Питсбърг, Бостън, Кейп Код и Нантакет. Тези срещи ни помогнаха да се запознаем с предизвикателствата, свързани с поддържане на българщината на 7 хил. км от България и да приветстваме децата, учителите и родителите за постиженията им”, отбеляза дипломатическият ни представител.

Той изтъкна, че Генералното ни консулство е работило и за засилване на българо-американските академични контакти и е било домакин на различни събития по програмата “Фулбрайт” – България, на Американския университет в България и Американския колеж в София. Проведени са и съвместни инициативи с престижния Колумбийски университет в Ню Йорк.

През годината дипломатическото ни представителство активно е споделяло в социалните мрежи и през мейлинг листи информация за културните и образователните събития на българската общност. “Със съдействието на български медии като Българска телеграфна агенция, Българско национално радио, Eurochicago.com, Bulgaria Sega и др. тази информация бе отразена в над 160 медийни публикации”, обяви още генералният ни консул в Ню Йорк.

“Благодаря на всички, с които имахме възможност да се запознаем и да си сътрудничим в подкрепата на българската култура и образование отвъд Океана!”, заяви в заключение Ангел Ангелов.

ЙОАНА КРЪСТЕВА
БТА
Снимка: Генерално консулство в Ню Йорк

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here