Къна Бъговска (Чикаго) сред „Българските посланици на културата 2023“

Редакционният ни екип се радва, че сред Българските посланици на културата ‘2023 е и нашата сънародничка в Чикаго, добре познатата и обичана художничка Кина Бъговска, която заслужава тази чест.
На 20.12.2023 г. в България се състоя голям културен празник. Българското национално радио обяви 12-те български посланици на културата.

Това са: Директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов, оперната певица Александрина Пендачанска, писателят Захари Карабашлиев, художничката Дили Бозаджиева, писателката Теодора Димова, диригентът Десислава Стефанова, музикантът Теодосий Спасов, актьорът Руси Чанев, филмовият режисьор Стефан Командарев, цигуларят Васко Василев, художничката Кина Бъговска и режисьорът Явор Гърдев.
Сред най-високооценените творци е и нашата Десислава Стефанова – ръководител и диригент на Лондонския български хор и Швейцарския български хор за народни песни, и преподавател по народно пеене в Българското училище „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон.

С огромно удоволствие припомням нейната номинация за този конкурс и се радвам, че журито с право я е наредило сред най-изтъкнатите български творци:
Десислава Стефанова – ръководител на Лондонския български хор и на Швейцарския български хор, преподавател по народно пеене в Българското училище „Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон.

Без да се притесняваме, че може за някого да прозвучи преувеличено, определено споделяме, че това е най-популярният посланик на българския фолклор зад граница. Огромната й заслуга е, че последователите й са преди всичко певци – аматьори от различни народности, които завинаги стават също пленителни посланици на българската народна есен. Деси ги е привързала към красотата на народната ни песен и това е любов за цял живот. Тя просто ги е побългарила. А тези, които не могат да пеят, просто стават привърженици също за цял живот и не пропускат концертите й не само в Лондон, а и на многото места, където хорът гостува и пленява невъобразимо.

За номинацията на Десислава Стефанова е достатъчно да погледнете написаното за нея и хора на миналогодишния коледен концерт в Лондон, когато бе направена номинацията й за този конкурс.
Гордеем се с нашата Деси. Обичаме я и радостта ни е безкрайна, че Родината отдава заслуженото, като оценява високо приноса й за прослава на България и родния ни фолклор.

Дванайсетте отличени посланици на културата точно на Игнажден, когато се раждат надеждите за ново щастие в настъпващата година, са повод да посрещнем идващите празници окрилени.

Благословени да са надарените, благословени да са дарилите ни с красота!

Снежина Мечева

почетен член на Асоциацията на българските училища в чужбина,
член на Училищното настоятелство на БУ „Иван Станчов” – Лондон

Редакционният ни екип се радва, че сред Българските посланици на културата ‘2023 е и нашата сънародничка в Чикаго, добре познатата и обичана художничка Кина Бъговска, която заслужава тази чест.

Поздравления за достойното отличие!
Кина Бъговска е родена в Момчилград. Завършила е художествена гимназия „Илия Петров“ в София и „Живопис и графичен дизайн“ в Академията за изящни изкуства в Лодз, Полша, с магистърска степен по изкуства. Тя е художник, журналист и арт педагог. Нейната работа е международно призната и е била излагана на места като Националния музей на Земята и хората в София, Полския институт по култура, Унгарския културен институт в София, Националния украински музей в Чикаго, Музея на латиноамериканското изкуство в Маями, Флорида, с награда „Жените в изкуствата” и др. Правила е изложби в България, Европа и САЩ, включително в градове като Чикаго, Ню Йорк, Вашингтон, Ню Орлиънс, Маями, Единбург, Вроцлав, Париж и София. Публичното изкуство на Бъговска е постоянно изложено в гимназията Риджууд в Норидж, Илинойс. От 2003 г. е член на ARC Gallery – Чикаго.

Откакто идва в САЩ през 2000 г., Кина Бъговска живее в Чикаго, където преподава изкуство в Triton College и български училища и работи за в. „България” и в. „Старт”. През 2002 г. изографисва дванадесетте икони на Апостолския фриз в Българската православна църква „Свети Иван Рилски Чудотворец“ в Чикаго. Издала е книгата „Български щрихи в американски пейзажи”, заедно с журналиста Климент Величков. Основател е на Българо-американския център за културно наследство.

За обществена и творческа деност е наградена с грамота от Чикагската община. Носител е на медал „Иван Вазов“ от Агенцията за българите в чужбина. През април тази година Кина Бъговска бе наградена и с Почетен плакет от българския генерален консул в Чикаго, присъден й за нейния принос за развитието на българската духовност и изграждане на културни мостове между България и САЩ.

Eurochicago
Снимки: Иван Григоров, Петя Бъговска

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here