САЩ: Промени за кандидатстване за финансова помощ в университетите/колежите през академичната учебна 24/25 година

Повечето от вас може би са запознати с процеса за кандидатстване за финансова помощ в университетите, но искам да ви уведомя за новите промени, които са в сила за учебната 24/25 академична година и занапред. Всички университети изискват попълването на FAFSA, за да се квалифицира вашето дете за финансова помощ от самият университет, като някои изискват FAFSA и СSS Profile, за ви отпуснат федерални, щатски и институционни средства.

FAFSA по принцип отваря на първи Октомври, като тази година ще отвори на 31-ви Декември заради промените, които предстоят. FAFSA квалифицира вашите деца за федерални и щатски грантове, стипендии, които са базирани на ниски доходи, работа в академична институция и държавни заеми на името на студента и/или родителите. Много от моите клиенти ме питат дали е нужно попълването на FAFSA, когато те имат високи доходи.
Моят отговор е че: винаги препоръчвам попълването на FAFSA защото:

• Попълването на FAFSA е задължително, за да завърши вашето дете средно образование, с изключение ако вие попълните формуляр, че се отказвате от попълването на формата и от средствата, които бихте получили от университета.

• Някои университети изискват полълването на FAFSA, за отпуснат на вашето дете стипендии.

• Чрез попълването на FAFSA вие се квалифицирате за държавни заеми, които в повечето случаи са нужни за плащането на високите университетски такси.

CSS Profile Form е нужна само за определени университети. Ще дам пример с локални университети- Northwestern University, University of Chicago и други, които базират голяма част от техните стипендии (някои дори 100%) на вашата нужда за финансова помощ. Затова ако имате висок доход, независимо дали детето ви има висок успех, повечето от университетите изискващи CSS Profile Form може да ви струват цялата сума за обучение и общежитие, около $85,000 на година. Но ако доходите са ви ниски, тогава същите университети може да се окажат безплатни за вас. Затова кандидатстването в университети, които са базирани на вашите изисквания за добри академични програми, локация на университета, спортове и може би най-важното – финансово достъпни, са едни от първите стъпки, които трябва да предприемете, преди да се подадат молбите за кандидатстване.

Този процес е сложен, но с моят тринадесет годишен опит напътствам много семейства да избегнат големи грешки в кандидатстването за колеж.

Промените във FAFSA и CSS Profile Form имат за цел да подобрят достъпа до образованиеза всички и да опростят процеса на кандидастване за студенстска финансова помощ.

Линк за попълване на FAFSA: https://studentaid.gov/h/apply-for-aid/fafsa

Линк за попълване на CSS Profile Form: https://cssprofile.collegeboard.org/

Промените в новата FAFSA включват:

• Увеличаване на лимитите на доходите за квалифициране за финансова помощ. Така повече студенти ще имат достъп до висше образование.

• Двамата родители (ако живеят заедно) ще трябва да имат FSA ID, както и студентът, които кандидатства за финансова помощ. За да създадете FSA ID, трябва да отидете на https://studentaid.gov/fsa-id/create-account/personal-info

• Старият EFC (Expected Family Contribution) се заменя с SAI (Student Aid Index), който може да е отрицателен индекс (-1,500), в зависимост от доходите и средствата на родителите и студента

• Максималния федерален грант ще се увеличи на $7,395

Негативните последици от промяната на FAFSA са:

• Ако имате няколко деца в колеж по същото време няма да получите допълнителни отстъпки, затова че издържате няколко студента

• В случай на разведени родители, трябва да посочите родителя, който предоставя по-голяма издръжка за студента, което може да намали потенциално грантовете, които вашето дете може да получи

• Ако имате бизнес или ферма, досега собствениците на малки бизнеси под 100 работника и собствениците на ферми не трябваше да посочват тяхните бизнес банкови сметки. С новата промяна тези сметки са включени във вашите общи средства – лични и бизнес.

За да популнете 24/25 FAFSA ще са ви нужни следните документи:

• FSA IDs за родителите и студента

• 2022 tax return за родителите и студента

• 2022 W2 за родителите и студента

• Баланс на банкови сметки, инвестиции за родителите и студента

За да постигнете добри резултати при кандидатстването в колеж са нужни не само попълването на финансови форми, но и да предвидите кои университети са най-походящи за вашето дете, изготвяне на есета, изграждането на солидни молби за кандидастване (посочване на лидерски и академични качества), кандидатстване за допълнителни локални стипендии, кандидастване за частни и държавни заеми и не на последно място договаряне за отстъпки от самият университет. Ние предлагаме всички тези услуги, като започваме с безплатна консултация, за да ви насочим към правилните стъпки и за да избегнете непоправими грешки. Много от нашите студенти имат публикувани есета в съответните университети, като пример за отлични кандидатстудентски есета. Също така, моят екип се състои от четири специалиста, като един от тях е бивш директор на admission от Northwestern University.

За допълнителни въпроси или за безплатна консултация може да се свържете с мен:

Лора Георгиева
Тел. 224. 619. 2173
www.destination-college.com
Емайл: lora@destination-college.com
за в. “България СЕГА”

Disclaimer: Горната информация има общ характер и не може да бъде използвана за разрешаването на конкретни специфични проблеми. За решаването на конкретни казуси се обърнете за професионална помощ към съответния квалифициран експерт.

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here