Невероятен български успех на втория по големина турнир по волейбол в САЩ

През изминалия уикенд, в Чикаго, се състоя второто по големина състезание по волейбол за момчета за 2023 година – Chi City Boys Challenge. На турнира участваха над 500 отбора, които се състезаваха на 60 игрища в McCormick Place, Чикаго.

През 2022 година Българска Волейболна Академия беше представена от един отбор, но тази година участие взеха четери:

BVA Lions 12U


BVA Lions 14U Aspire


BVA Lions 14U Elite


BVA Lions 16U

Малките “лъвчета” до 12 години се справиха достойно, като завоюваха второ място в сребърната дивизия. За съжаление те загубиха финала с 2:1 след много равностойна битка срещу един от най-големите клубове в САЩ – Bay to Bay Volleyball от щата Калифорния. Интересен факт е, че Българска Волейболна Академия е едва вторият клуб щата Илинойс, който има отбор за Момчета под 12г.

Отборът на БВА до 16 години също показа забележителна игра. Под ръководството на Николай Петров, момчетата се бориха упорито във всяка среща, като за мнозина от тях това беше първият турнир от такъв висок ранг. Това се отрази в заключителните етапи на двубойте и независимо, че имахме предимство в повечето двубой, не успяхме да затворим геймовете в наша полза.

В категорията до 14 години, БВА участва с два отбора – Elite и Aspire. Отборът Aspire започна силно с три победи през първият ден. Така отбора воден от Дейвид Сталев попадна сред най-силните в Classic дивизията за втория и третия ден. След много битка и усилия с по-опитни отбори, те показаха характер и задържаха позициите в първата половина на класирането.

Черешката на тортата беше BVA Lions 14U Elite. Те попаднаха в най-тежката група още от първият ден, като се изправиха срещу Miami United и Balboa Bay. Това са два от най-големите отбори в САЩ. За сравнение BVA е един от най-малките.

Противно на всички очаквания лъвовете не само надиграха и двата противника с по 2:0, но и го направиха със страхотен стил на игра. Техните противници нямаха отговор за бързината и хитростта, с която играха нашите момчета.

Особено емоционален и напрегнат беше мача с Balboa Bay от Калифорния, който преди това загубиха неочаквано от Маями и се наложи да играят на 120% за победа срещу нас. И в двата гейма, БВА изоставаше с по 5 – 6 точки, но със страхотна тактическа дисциплина, отборна игра и неуморна подкрепа на родители и приятели се върнахме в мача и го спечелихме категорично с 2:0.

След два изключително тежки и емоционални два мача, лъвовете си осигуриха първото място в групата и оставаше да изиграят двубой, който имаше значение само за определянето на групите за следващият ден. Загубихме го с 2:0 от неудобния местен съперник MOD.

Вторият ден за лъвовете донесе още повече емоции. Залогат беше огромен. Само два от четирите отбора в групата имаха шанс да се класират в елитната “Златна” таблица – топ 8.

Трудна, но сладка победа с 2:0 срещу Cinci Attack ни даде увереност на старта, но вторият мач ни противопостави срещу изключително организиран отбор. Легендите от Калифорния ни победиха с 2:0.

Така се стигна до решителния трети мач срещу Milwaukee Stings, който се проведе в Неделя вечерта около 8 pm. Въпреки, че БВА влезна, като аутсайдер, това изобщо не повлия на момчетата и те категорично разбиха един от топ отборите в региона.

Два на нула за по-малко от 45 минути и така БВА се превърна в единствения отбор от щата Илинойс, който влезна в топ 8. Всички останали отбори там бяха от Калифорния.

На третият ден изиграхме само един мач, който беше директна елиминация. Регламента на турнира ни изправи срещу MVVC (Калифорния), които са победители от миналата година в 13 годишната дивизия.

В този мач имаше всичко: драма, обрати, разправии, жълти и червени картони и накрая всичко се реши в 2 точки. За съжаление спортния шанс не беше на страната на лъвовете и нашата приказка приключи с горчива загуба 2:1 (15:13 в тайбрека).

Благодарим на всички състезатели за незабравимите емоции и на треньорите от БВА – Дейвид Сталев, Стоян Славов, Крум Тенекеджиев, Николай Петров, Бирсен Асилтурк, Никоела Киров и Боян Петев, за тяхната всеотдайност и професионализъм.

Това представяне е гордост за българската общност в Чикаго и ни дава надежда за още много успехи в бъдеще.

в. “България СЕГА”
Изт. Българска Волейболна Академия

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

в. “България СЕГА”

 

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here