Градският съвет на Чикаго прие резолюция по случай 120 години дипломатически отношения между България и САЩ

На свое заседание Градският съвет на Чикаго прие единодушно резолюция по случай 120 години от установяване на дипломатически отношения между България и САЩ. Документът отбелязва участието на България в Световното Колумбово изложение през 1893 г., което вестник „Чикаго трибюн“ отразява като „първото дипломатическо признание на България като независима държава“. Авторът Алеко Константинов и неговият пътепис „До Чикаго и назад“ е признат за вдъхновител на генерации български емигранти, дошли в Чикаго, съобщиха в своя сайт от Генералното консулство на България в Чикаго.

„Резолюцията почита делото на българските политици, администратори, офицери, духовници, интелектуалци и обикновени граждани, които през пролетта на 1943 г. устояват на нацисткия натиск да депортират българските евреи в концентрационни лагери и по този начин спасяват около 50 000 български евреи от най-лошите терори на нацисткия режим. Това е мощен, положителен пример, който вдъхновява и днес държавите по света да се борят със съвременните прояви на антисемитизъм“, е посочено в публикацията.

Градският съвет в Чикаго изказва признание към България, която от началото на непредизвиканата руска агресия срещу Украйна на 24 февруари 2022 г., е последователна в подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, като предоставя военна, техническа и хуманитарна помощ. Българското правителство продължава да подкрепя Украйна за присъединяването ѝ към Европейския съюз и НАТО и е готово да участва в следвоенното възстановяване на страната, добавят от Генералното консулство.

От дипломатическото ни представителство допълват, че резолюцията е била приета по инициатива на генералния консул в Чикаго, Светослав Станков, като е била внесена от алдерман Гилбърт Вийегас, лидер на латино общността и подкрепена от алдерман Дебра Силвърщайн, представител на еврейската общност в Градския съвет на Чикаго.

ИВА ВАТАШКА
БТА
Снимка: Генерално консулство на България в Чикаго

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here