Pappas: Училищата са основния фактор за по-високите данъци върху недвижими имоти в окръг Кук

Анализ на 1,8 милиона сметки за данък върху недвижимото имуществото на окръг Кук за 2022 г. показва, че училищата са основно отговорни за огромните данъчни сметки, които трябва да бъдат платени на 1 декември, според ковчежника Мария Папас.

Средната сметка за жилищен данък в северните и северозападните предградия се е увеличила с 15,7%, най-голямото процентно увеличение от поне 30 години, установи анализът. Тези по-високи данъчни сметки са резултат от увеличените levies – сумата пари, търсена от данъчните райони – и прехвърлянето на данъчната тежест върху собствениците на жилища от бизнеса в резултат на преоценките в северните предградия.

Изследователите от Treasurer’s Office Хал Дардик и Тод Лайти ръководиха анализа. Папас нае бивши разследващи журналисти от Chicago Tribune, за да оглавят мозъчния тръст на нейния офис. Анализът е най-новото допълнение към Pappas Studies, поредица от изследвания на сложната система за данък върху недвижимо имуществото, достъпна на cookcountytreasurer.com.

Основните констатации от анализа показват:

⦁ От 940 данъчни агенции в окръга, 676 — или 71,9% — увеличиха данъците.

⦁ Размерът на данъците, таксувани на собствениците на имоти в целия окръг, нарасна с повече от $909 милиона от $16,7 милиарда на $17,6 милиарда, което е увеличение с 5,4% спрямо 2021 г. Собствениците на жилища поемат $599,1 милиона, или две трети от увеличението, докато търговските имоти бележат увеличение с една трета и дължат допълнителни $314,4 милиона.

⦁ В наскоро преоценените северни и северозападни предградия данъците се повишиха с 331 милиона долара – с 387 милиона долара, или 12,9%, увеличение на жилищата и 56 милиона долара, или 2,7%, намаление на търговските имоти.

⦁ В южните и югозападните предградия данъците се повишиха със 173 милиона долара от 3,88 милиарда долара на 4,06 милиарда долара. Жилищните данъци се увеличиха с 98 милиона долара, или 4,1%, от 2,4 милиарда долара на 2,5 милиарда долара, докато данъците върху търговските имоти се увеличиха със 75 милиона долара, или 5,1%, от 1,48 милиарда долара на 1,56 милиарда долара.
Окръг Кук е разделен на три области за преоценки: град Чикаго, северни предградия и южни предградия. Окръжният оценител изчислява нови стойности за имоти във всеки регион веднъж на всеки три години, процес, известен като тригодишни преоценки.

Стойностите на имотите са един от факторите в комплексната система за данък върху имотите. Местните държавни институции определят данъчни налози, които определят колко пари са им необходими, за да работят. Оценените стойности на имотите и размерите на налозите определят данъчните ставки, които варират значително в различните общности.

Щатският закон позволява на училищните райони да повишават данъците с увеличението на индекса на потребителските цени от предходната година или 5%, което от двете е по-малко. Тъй като CPI се увеличи със 7% през 2021 г., на училищните райони беше разрешено увеличение от 5%. Но общото процентно увеличение беше по-високо, отчасти поради нова разпоредба.

Recapture, който влезе в сила през данъчната 2021 година поради промяна в щатското законодателство, позволява на училищата и другите данъчни органи да възстановяват пари, които са били възстановени на собствениците на имоти, чиито оценки са били намалени от Апелативния съвет за данък върху имуществото на Илинойс, държавните съдилища или окръжните служби .

Recapture възлиза на 203,7 милиона долара в целия окръг за 2022 г., увеличение от 72,7 милиона долара спрямо миналата година.

Значителното увеличение на размера на парите, които град Чикаго и държавните училища в Чикаго заявиха, че са им необходими, за да функционират, съчетано с разпоредбата за Recapture и по-високите сметки за финансиране на районните данъци, повишиха общата данъчна тежест върху имотите в Чикаго с 410 милиона долара от 7,65 милиарда долара на 8,1 долара милиард. Това се разделя на 296 милиона долара, или 7,8%, увеличение на търговските имоти и 115 милиона долара, или 3%, увеличение на жилищните имоти.

Държавните училища в Чикаго си върнаха 50,8 милиона долара за данъчната 2022 година.
Данъчните сметки за втора вноска за 2022 г. трябва да бъдат изпратени на 1 ноември и са дължими на 1ви декември. Собствениците на недвижими имоти, които не искат да чакат сметките им да пристигнат по пощата, могат да платят данъците си онлайн на cookcountytreasurer.com. Приемат се и частични плащания.

в. “България СЕГА”

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here