Стефан Командарев представя в САЩ филма “Уроците на Блага” – българската номинация за награда “Оскар”

Режисьорът Стефан Командарев представя в САЩ “Уроците на Блага” – българската номинация за международен пълнометражен филм на 96-ите награди на Американската филмова академия. Това каза сценаристът на продукцията Симеон Венциславов, който получи от името на Командарев голямата награда на журито на кинофестивала в Рим.

Журито, председателствано от мексиканския актьор и режисьор Гаел Гарсия Бернал, отличи българо-германската копродукция “за способността да разказва, без да спестява нищо, посредством силни кинематографични средства, преминаващи от хумор до горчивина”. Оценена беше високо и играта на Ели Скорчева – актрисата, която изпълнява ролята си “със себе си и върху себе си”.

Наградата, връчена на церемония в Аудиториум Парко делла музика “Енио Мориконе” в събота, прие Венциславов. Той уточни, че Командарев е в Лос Анджелис, където представя филма. За мен Рим и Италия винаги са били синоним на киното, каза сценаристът, който благодари от името на екипа на продукцията за отличието.

Българското предложение за награда “Оскар” се състезаваше с още шестнадесет филмови продукции в основната конкурсна програма. Журито, в което бяха включени и британската режисьорка Сара Гаврон, финландският режисьор, сценарист и поет Мико Милилахти, френският актьор и режисьор Мелвил Пупо и италианската актриса и режисьорка Жасмин Тринка, отличи с приза за най-добър филм “Pedagio” на Каролина Маркович.

Наградата за най-добър режисьор бе присъдена на белгиеца Йоахим Лафос за “Un silence”. Призът “Моника Вити” за най-добра актриса получи италианската актриса Алба Рорвахер за ролята си “Mi fanno male i capelli”, а за най-добър актьор с награда “Виторио Гасман” бе отличен норвежецът Херберт Нордрум за изпълнението си в “Hypnosen”.

Кинофестивалът в Рим, чието осемнадесето издание се проведе от 18 до 29 октомври, е с конкурсен характер от седемнадесетото си издание.

“Уроците на Блага” спечели три отличия от кинофестивала в Карлови вари през юли т.г. – голямата награда “Кристален глобус”, наградата за най-добра актриса на Ели Скорчева, и Голямата награда на екуменическото жури.

Продукцията на режисьора Стефан Командарев е българската номинация за награда “Оскар”, реши в началото на септември комисията по подбора на българска номинация за участие в състезанието за международен пълнометражен филм на 96-ите награди на Американската филмова академия.

АНТОАНЕТА МАРКОВА
БТА 

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here