Факти относно противовъзпалителните храни

Възпалението е важна част от имунната система. То помага при предотвратяване на инфекции и елиминирането на вредни вещества. Но трябва да е кратко и да не засяга голямо количество здрава тъкан. Възпалителните реакции трябва да са като добре контролиран огън, достатъчно голям, за да може да се използва за готвене и огряване, заобиколен от камъни, които няма да се запалят. Храните, които са противовъзпалителни помагат да се сведе до минимум количеството тъкан, участваща във възпалителния процес.
Противовъзпалителните храни съдържат съединения като омега-3 мастни киселини. При приемането на тези мазнини те се превръщат в част от нашите клетки като ги правят по-устойчиви на нараняване, ако се развие възпаление. Антиоксиданти като ликопен и витамин С са противовъзпалителни, защото предпазват клетките от вредни вещества. (Knowles, C. Registered Dietician. The Nutritionist’s Kitchen. Boulder, Colorado: Roost Books, 2020).
Храните, които предизвикват възпаление омаломощават тъканите. Тези тъкани по-лесно се увреждат от възпалителните процеси.  Случая може да се оприличи на куп сухи дърва в близост до огън в задния двор. Огънят лесно ще се разпространи и ще повреди доста домове и дървета. В групата на храните, причиняващи възпаления се включват бързите храни и преработените храни от сорта на захарни лакомства и кренвирши.
Тъй като доста от хроничните заболявания се причиняват от възпаления, всеки човек  трябва да включи в ежедневната си диета продукти, богати на антиоксиданти и риба с високо съдържание на омега-3 мастни киселини. Хората, чиято диета, включва храни, причиняващи възпаления може да се възползват от преминаването към диета, богата на  противовъзпалителни храни. Въпреки, че може да отнеме няколко месеца, за да се възобновят клетките, които имат по-ниски съединения и недостиг на добри компоненти като омега-3 мастни киселини, подобрение в здравето е възможно.
Когато хората повярват в Исус, налице е голяма вероятност за духовно и психическо изцеление и укрепване. Свети Павел пише във Второто Послание до Коринтяните 5:17: “За туй, ако е някой в Христа, той е ново създание; старото премина; ето, [всичко] стана ново.” Да бъдеш последовател на Исус Христос носи духовно здраве.

Legal Disclaimer (Клауза за непоемане на отговорност): Информацията тук има общ характер и не може в никакъв случай да замени консултация с лекар (медицинско лице), диагноза, терапия, лечение и/или консултация с лицензиран специалист. Информацията тук не е предназначена за решаването на конкретни индивидуални казуси! При конкретни индивидуални проблеми се свържете с лекар или съответния лицензиран специалист.
Издателите на в. „България СЕГА“ не поемат и не носят отговорност за предприето самолечение, поставяне на диагноза, козметични процедури или каквито и да са действия на база на материалите на тема „Здраве“, както и за верността на информацията и достоверността на източниците!

www.helpinghandsbulgaria.org

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here