CHICAGO INTERNATIONAL FOLK FESTIVAL – 2023

На 7 октомври 2023 г. за втори пореден път пред екзалтираната публика на Чикаго в препълнената зала на Al Larson Prairie Center for the Arts – Schaumburg, се проведе CHICAGO FOLK FESTIVAL. Грандиозното събитие и този път бе перфектно организирано от VivAnov Dance Group Chicago и културен център Bulgarica. Само истински професионалисти, на които танцът и музиката са част от духовната им същност, може да направят така, че различните национални танци да се слеят в едно изкуство, да се заличат границите и да зазвучат с вълшебния език на естетиката и красотата.

Шоуто бе открито и водено от артистичната Sonia Membrenio, а Генералният консул на Република България в Чикаго, г-н Светослав Станков, уважи събитието и поздрави участници, организатори и присъстващи. В програмата участваха фолклорни състави, представящи народните танци и песни на Украйна, Сърбия, Полша, Испания, Мексико, Словакия и България. На сцената оживяха моменти от онези забравени патриархални порядки на възпитание, романтична закачливост и традиции, които са свързвали хората, независимо от региона, който населяват.

И макар, че в залата имаше много млади хора, те възприемаха видяното, защото в кръвта им се събужда паметта на рода и дълбоките корени, макар и скрити, но пренесени през времето. Под светлините, с цялатa си пищност и аристократична разточителност, танците мазурка и полонеза, ни показаха достолепието на полските традиции (Wici song and dance theatre). Украинските участници от Dnipro Ukrainian Dance Ensemble and Vyshyvanka School of Dance очароваха с вихрения си танц, с жизнеността на движенията и майсторското си изпълнение.

Много силно артистично и хореографско присъствие видяхме в сръбските представители – Oko Sokolovo Artistic Company and Sumadija Serbian Folk Dance Ensemble, както и на тези от Tatra Slovak Dancers of Milwaukee (Словакия). Испанските танци пренесоха на сцената горещите фиести, корида, дъх на изгарящо слънце, страст и fandangos (Ensemble Espanol Spanish Dance Theater). Много приятна изненада беше участието на Dance Academy of Mexico с колоритните костюми и танци (Aztec dance).
Но когато под светлините на сцената се появяваха българските танцьори, публиката сякаш се взривяваше.

Защото това бяха нашите си ритми, стъпки, с които се танцува самия живот, музика, цветни носии, красиви шевици и везани ризи… И защото далеч от пределите, които се затварят от Черно море до Кюстендил, от Дунав до Родопите – всичко това отново бе тук и с нас. Усетихме красотата на „Варненски танц“, изпълнен от VivAnov dance group Chicago (хореограф Валентин Иванов), в който красивите слънчеви носии с цвят на зряло жито, ни напомниха за разлюляните житни нивя на Добруджа, а живият ритъм на копаницата сякаш кара човек здраво да стъпва на земята и да усеща силата, която идва от нея. Невероятните тацьори от Bulgarica dance grouр и танцът „Шопска китка“, изигран с толкова ентусиазъм, вътрешен плам и озарен от усмивки. Чудесно беше представянето и на танцьорите от Bulgarian folk dance ensemble „Golden Thrace“ (Торонто) с „Тракийски игри“.


Дуетът Зоя и Георги Минкови, облечени в национална българска носия, с обичаните народни песни „Рипни, Калинке“ и „Пустоно лудо и младо“ напомниха за магията на Родопа планина. Магия, която може да бъде разбрана само с душата и сърцето. Защото тя е загадка, скътала тайни и мистика, които се разкриват на избрани. И думи, останали в речника на родопчани от векове, като непревземаема крепост. И каба гайдата на Недялко Кетев… Неподправения звук, в който като стон, отеква душата на планината. Чудесно бе изпълнението и на вокално трио „Чародея“ в акомпанимент на Ангел Добрев.


Поздравления за вас, момчета и момичета, за прекрасните изпълнения и за вас, организаторите на това грандиозно събитие. Благодаря на професионалния фотограф Таня Авджиев за предоставения снимков материал, в който тя успя да съхрани незабравими моменти от този прекрасен фестивал.

Снежана Галчева – зам.главен редактор на в-к „България СЕГА“, председател на Салон за българска култура и духовност – Чикаго,
вицепрезидент на Конфедерация на българските културни организации и дейци в чужбина
Снимки: Татяна Авджиев

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here