Сестрата на цигуларя Васко Василев: Виолистката Вероника Василева преподава българска музика в Детройт

Вероника Василева свири на виола, направена специално за нея от Васил Вълчев. Тя е в САЩ от 2002 г. Пристига в Тексас като студентка по музика, следва две години в Чикаго преди да завърши докторска степен през 2015 г., когато се премества да живее в Мичиган.

Ето какво разказа Василева пред „Вестник на българите в Детройт“:

Коя е Вероника Василева?
Родена съм точно в Пловдив, по пожелание на баща ми, който също е пловдивчанин. Иначе семейството ми е живяло в Москва заради музикалното образование на брат ми. Като малка всяко лято съм била на Черно море, имаме вила в едно селце Горица на плаж Кара Дере. Работя като виолистка в Ann Arbor Symphony Orchestra и Toledo Symphony Orchestra. Омъжена съм за Девин Айлер и имаме две момиченца – Мира на 6 г. и Зои на 3 годинки, също и черен лабрадор Боби на 13 г.

Какво ти харесва най-много в Детройт?
Есента! И че има организация на Българите в Детройт! Радвам се, че ви открих.

Кои са любимите ви места за ваканция?
Често се връщаме в Red River Gorge в Кентъки за екскурзии и катерене. И естествено в Кара Дере на моренцето и планините в България! На първият ден на Девин в България изкачихме връх Ботев. Обичаме да откриваме нови места в природата.

Разкажи ни за родителите си, чувате ли се често с брат си и сестрите си?
Родителите ми са бивши цигулар и пианистка, преподаватели. В пенсия от десетина години, постоянно пътуват между Хоф в Германия, Валенсия в Испания и Велинград в България, зависи от сезона, внуците и концертите на децата им – цигуларя Васко Василев и перкусионистката Виви Василева. Имам и още една сестра Виктория, която има момченце на З години. Вики е женена за германец, Виви за бразилец, батко за японка, а аз за американец. Често се чуваме чрез семейния чат на WhatsApp и успяваме да се съберем на живо един път в годината, това лято беше в Испания и Германия.

От тази учебна година си учителка в българското училище, филиал Плимут. Какви са предизвикателствата в тази нова за теб сфера?
Много се радвам и съм благодарна за доверието, което ръководството на училището ми е дало да преподавам българска музика на учениците. Приемам предизвикателството като вдъхновение да уча всеки ден, за да го предам и науча децата!

Какво е твоето пожелание към българите в Детройт?
Винаги обичайте България и споделяйте с други любопитни факти за Родината. Българската култура е уникална! Толкова е интересно, когато докоснете някой дълбоко с нещо мъничко, българско.

ЙОАНА КРЪСТЕВА
БТА
Снимка: „Вестник на българите в Детройт“

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here