БТА представи в Торонто възможностите за новини в “БГ Свят” от българската общност в Канада

Генералният консул на България в Торонто Велислава Панова получава от генералния директор на БТА Кирил Вълчев медала, издаден от Монетния двор на Българската народна банка за 125-ата годишнина на БТА

За възможностите за представяне на новини в специализираната рубрика “БГ Свят” на Българската телеграфна агенция (БТА) от българската общност в Канада разговаряха генералният директор на агенцията Кирил Вълчев и генералният консул на България в Торонто Велислава Панова при посещението си в двете български училища в района на Торонто с директорите им Стамена-Стела Димова – на Българско неделно училище “Канев” и Мая Василева – на Българско съботно-неделно училище “Родолюбче”. Вълчев ги запозна и с новите възможности за получаване на информация от България чрез БТА след отварянето на свободен достъп до емисиите ѝ с промяна в Закона за БТА от 2021 г.

След 35-ата конференция на MINDS International (Media Innovation Network) – сдружение на 25 водещи информационни агенции от целия свят за сътрудничество в областта на информационните услуги, на която БТА е член от април 2022 г., Вълчев посети два от трите филиала на Българското неделно училище “Канев” – в Брамптън и Мисисага. Третият филиал е в Ниагара Фолс. По думите на директора Стамена-Стела Димова в трите филиала 11 учители обучават 150 деца. През следващата година училището ще отбележи 20 години от създаването си през 2004 г.

В Българското съботно-неделно училище “Родолюбче” в Етовико Вълчев посети работещата през седмицата детска занималня. Според директора Мая Василева 6 учители в училището обучават 150 деца, от които 50 дистанционно. През следващата година училището ще отбележи десета учебна година.

Генералният консул на България в Торонто Велислава Панова запозна Вълчев с опита за издаване на лични документи и предоставяне на други консулски услуги в рамките на изнесени консулски дни в градове с български общности извън Торонто, последните от които на 15 и 16 септември във Ванкувър, Британска Колумбия. Генералното консулство в Торонто отговаря за 9 от 10-те провинции и трите територии на Канада и изнесените консулски дни са голямо улеснение за българите в страната, която е втора по площ в света с близо 1 милион квадратни километра, обясни Панова. В генералното консулство тя получи медала, издаден от Монетния двор на Българската народна банка за 125 години от първите новини на БТА.

Двамата посетиха и три от четирите български църкви в региона на Торонто – катедралния храм “Св. св. Кирил и Методий” и “Св. Георги” в центъра на града и “Св. Димитър” в Брамптън.

Македоно-българската източноправославна църква “Св. св. Кирил и Методий”, която е най-старата църква в лоното на Българската православна църква в Торонто, е създадена през август 1910 г., когато на събрание, на което присъстват 200 души с говорител йеромонах Теофилакт е поставено началото на кампания за събиране на средства за построяване на храма. До храма е издигнат и Народен дом, в който се помещават училището и църковният хор.

Македоно-българската източноправославна църква “Св. Георги” е основана през 1941 г.

Българската източноправославна църква „Св. Димитър” в Брамптън, предградие на Торонто, е построена през 2005 г. Строежът започва на 2 юни 2004 г. и е окончателно завършен през 2005 г., като първото извършено богослужение е на 19 март 2005 г. На 27 март 2006 г. храмът е тържествено осветен от двама български митрополити – Американския, канадски и австралийски митрополит Йосиф и Русенския митрополит Неофит, който принася в дар първото Свето Евангелие за богослужебна употреба. На 29 октомври 2017 г. пред църквата “Св. Димитър” е открит първият паметник на Васил Левски в Канада.

Сред най-големите дарители за строежа на църквата “Св. Димитър” е Игнат Канев, почетен консул на България в Торонто, 97 години от чието рождение през 1926 г. се отбелязваха в същия ден, в който Вълчев направи своето посещение. Канев емигрира през 1951 г. в Торонто, където започва работа в строителния бизнес. Първоначално строи малки къщи за новопристигащите имигранти. Пет години по-късно, през 1956 г., вече основава там първата си строителна фирма, която през 2012 г. има над 250 милиона долара годишен оборот. Неговите фирми годишно изграждат 2000 – 2 400 жилища в Канада. Неговите игрища за голф надхвърлят 10 000 декара и се ползват от над 400 000 канадци. Той е известен като голям филантроп – дарява средства предимно за образование и здравеопазване. След смъртта му през 2020 г. пред църквата “Св. Димитър” е поставен и негов паметник.

В Торонто действа и Македоно-българската източноправославна църква “Св. Троица”.

Вълчев разгледа и производството на собствени български колбаси в българския хранителен магазин “Карлово” в Торонто.

В рамките на посещението за конференцията на MINDS International в Канада Вълчев ще се срещне с представители на българските общности в Монреал и Отава, за да запознае и тях с възможностите за представяне на новини от тях в рубриката “БГ Свят” и за получаване на информация от България чрез БТА след отварянето на свободен достъп до емисиите ѝ с промяна в Закона за БТА от 2021 г.

По данни на справочния отдел на БТА през 2023 г. в Канада живеят близо 100 000 българи. Официална статистика България не води. Най-голямата българска общност живее в Торонто в провинция Онтарио – около 60 000 българи по данни от 2017 г.

БТА

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here