ДА ЧУЕМ ЗОВА НА ИЗБРАНИТЕ

„Зов за вяра“ – новата поетична книга на Елена Субашов бе представена пред почитателите на поезията в неделя, 1 октомври 2023 г. в Шилер Парк в Чикаго.

Специален бе и изборът на зала, където да се представи събитието – Holly Trinity Greek Orthodox Church, защото той напълно отговаряше на повода. Чикагският писател Добри Карабонев представи накратко авторката, като запозна присъстващите с нейни биографични данни, а Калина Томова – вицепрезидент на Салон за българска култура и духовност прочете свое есе.

След това Калина и Добри четоха избрани стихове от книгата на Елена, които не оставиха равнодушни гостите и приятелите на поезията. Самата авторка открехна завесата по създаването на книгата си – защо е избрала точно 33 стихотворения, за начина на подреждането и написването им, за прецизността при избора на думите, с които борави.

Един изключително отговорен подход за умелото създаване на художествено произведение, изцяло подчинено на темата за Вярата, за Божествената Любов, за Спасителя – Иисус Христос. В построяването на стиха тя е намерила баланса между човешкото и Божественото, крехката граница докъде и как да борави с понятията и изказа. Осъзнава, че живеем в светския, материален свят и от позицията на човешкото си съществуване отправя своя искрен „зов за вяра“. Стихосбирката е едно „бижутерийно“ издание, с достатъчен формат, за да може то да бъде винаги с тези, които искат да имат връзка с дълбоките послания на авторката. Художественото оформление на изданието е дело на художничката Вили Пещерска, която е вникнала дълбоко в стиховете, за да поднесе подходящата картина към всяко отделно стихотворение. Чудесно е когато поезията се пише с Любов, но още по-хубаво е когато тази любов е отправена към ближния, когато има състрадание и съпричастност. Защото средствата, събрани от продажбата на книгата, са с благотворителна цел и предназначени за една хуманна цел. „По делата ще ги познаете…“


Елена Субашов е родена в България, но от дълги години живее със семейството си в САЩ. Макар професията й да е свързана с финанси, тя има потребност да изразява себе си чрез писане. Първата й белетристична книга е романът й „Първи камък по греховната“ (2021), издание на фондация „Буквите“, представен в Чикаго през 2022 година. „Зов за вяра“ е втората й книга и първата поетична. Елена е член на на Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина и на Лигата на българските писатели в САЩ и по света.
Нека се вслушаме в този зов, който да ни отвори сетивата. За Вярата, за Надеждата, за Любовта… И за нашето истинско спасение!

Снежана Галчева – зам.главен редактор на в-к „България СЕГА“, председател на Салон за българска култура и духовност – Чикаго,
вицепрезидент на Конфедерация на българските културни организации и дейци в чужбина

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here