Доц. д-р Румяна Христиди ще изнесе лекция в Чикагския университет за съдбата на българските евреи

Ръководителят на катедра „Хебраистика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Румяна Христиди ще изнесе лекция в Чикагския университет за съдбата на българските евреи по време на Втората световна война. Събитието е планирано за 5 октомври, стана ясно от Фейсбук събитие на Генералното ни консулство в Чикаго.

Лекцията е част от програмата на дипломатическото ни представителство във връзка с отбелязването на 80-ата годишнина от спасението на българские евреи.

Доц. д-р Румяна Христиди ще бъде и специален гост на Генералното ни консулство в Чикаго, обяви дипломатическият ни представител там Светослав Станков във Фейсбук профила си.

Както БТА писа, доц. д-р Румяна Христиди ще изнесе открита лекция и в Колумбийския университет на 28 септември.

Доц. д-р Румяна Христиди е приета през 1994 г. за студентка в Историческия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”. През 1999 г. се дипломира с магистърска степен по Съвременна българска история и специализация по Архивистика, сочи биографична справка в сайта на СУ.

От 2000 до 2003 г. доц. Христиди е редовен аспирант към катедрата по История на България в Историческия факултет на СУ. През 2004 г. защитава докторска дисертация на тема „Българската просвета в периода 1948-1959 г.” и получава образователната и научна степен „доктор”. От 2004 г. е хоноруван, а от 2009 г. редовен асистент по съвременна българска история в Историческия факултет на Софийския университет. През 2014 г. става доцент с хабилитационен труд на тема „Висшето образование в България от съветските до болонските реформи” .

Специализирала е и е изнасяла лекции в Link Campus University в Рим (Италия), Университета „Македония” в Солун (Гърция), Университета „Карло Бо” в Урбино, Италия и Университета на Хайфа (Израел).

Има специализация и в Международната школа за изследване на Холокоста в Яд Вашем (ISHS, Yad Vashem), Йeрусалим, Израел. Тя е носител на сертификат от Яд Вашем за преподаване на Холокоста.

Член е на Европейската асоциация за еврейски изследвания. Носител е и на почетен знак и грамота на Организацията на евреите в България „Шалом” за „изключителен принос в осъществяването на междуетнически и религиозен диалог, борбата срещу проявите на омраза и ксенофобия, популяризиране на историята за спасяването на българските евреи по време на Холокоста, и укрепване дружбата между българи и евреи”.

ЙОАНА КРЪСТЕВА
БТА
Снимка: Генерално консулство на България в Чикаго

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here