Червен код за политиците и избирателите и кога най-после ще има зелен код за тях?

Убиваме безшумно хлорофила –
душата на дървета и цветя.
… Ще търсиме във себе си вината,
но късна може би ще бъде тя.

Това е „Предупреждението” на Христо Фотев за антропогенната (предизвикана от човека) същност на екологичния вандализъм – прогресивното разрушаване на „къщата” (гръцки, οiκοs); съответно, екология – „наука за къщата”. То е в синхрон с прогнозата на английския учен д-р Джеймс Лавлок (1919-2022), който работеше за марсианския проект на National Aeronautics and Space Administration (NASA) в САЩ и е автор на „Гея – нов поглед върху живота на Земята”. Там тя е представена като суперорганизъм – атмосфера, хидросфера, биосфера, литосфера и ноосфера живеят симбиотично „за благото на всички” (For the Benefit of All – мотото на NASA). Тогава може да е вярно, че „сърцето на земята е от злато”, както пише Ницше.
„Политиците са нашето наказание“ е модификация на „Ние самите сме нашето наказание“, изречено от Марк Теренций (116-27 пр. Хр.) – „най-начетеният от всички римляни“. Попитали Махатма Ганди кои са факторите, които унищожават човека? Той отговорил: „Политика без принципи, богатство, придобито без работа, знания без душа, бизнес без морал, наука без човечност и молитва без благодарност“.
Организацията на европейски метеорологични служби чрез „Метеоаларм“ информира за състоянието на времето, като за това използва цветна система от кодове върху картата на Европа: червено – най-висока степен на опасност, преминавайки през оранжево и жълто, до зелено – без опасност.
Любомъдри читателю, на картата на Европа с кои цветове на морала ще оцветиш територията на всяка страна? Аз оцветявам в червено не само България – опасно, твърде опасно.
Живеем в общество, в което все по-често настъпват допамин-медиирани увреждания на мозъчната система за възнаграждаване (brain reward system). За компенсация ядеш все повече и ставаш Homo obesus. Пиеш все повече алкохол и ставаш алкохолик. Приемаш все повече наркотици и ставаш наркоман. Крадеш все повече и ставаш клептоман. Лъжеш и крадеш все повече и ставаш политик.
След болестите (ужас, всеки ден умират повече от 280 българи), войните и природните бедствия, няма по-трагични явление за хората от липсата на образование, съпричастност и метаноя (от гръцки, „промяна на мисленето“, също така – прошка, смирение). Нарушаването на „законите на къщата“ от свръхконсумацията на въглища, нефт и газ произвежда трилиони тонове въглероден диоксид. Защото не противодействаме на затоплянето и не поддържаме чиста „къщата си“, бури, урагани, цунами и наводнения убиват хиляди хора, къщи, дървета. Ако продължаваме да нехайстваме, учените прогнозират, че в края на XXI-ви век температурите ще се повишат с 4-5 градуса и ледовете ще се разтопят, океани, морета и реките ще прелеят. „И ще вали дъжд на земята четирийсет дена и четирийсет нощи“ (Битие 7: 12). Глобалното затопляне е в голяма степен резултат на съвременния ледников период на човешкия морал, характеризиращ се с екстремна алчност, агресия и аномия.
Лечението? – всекидневно, като молитва, прочитане на един много важен урок, описан в „Разказвачът“ на Марио Варгас Льоса от неговия приятел Саул-Маската – „Перуанският евреин, който стана индианец”: „Най-важното за тях е самообладанието. Никога да не се давиш в чаша вода, нито при истинско наводнение. Изблиците на страст трябва да се сдържат, защото съществува съдбоносно съответствие между духа на човека и този на природата и всяко бурно сътресение у човека води до гибел и в природата. Избухването на някой човек може да стане причина да се покачи нивото на реката, а заради убийство селото може да изгори от светкавица”.
Казано с „разказа“ на Сократ, това е енкратия – „власт над себе си“, самообладание. Философията на Саул-Маската ни учи, че крайният резултат на дадено природно събитие зависи от Човека. И, че Природата има рецептори за поведението на Човека, но няма рецептори за поведението на политиците, защото Тя не ги счита за човеци.
Пример за превенция на бедствията има и в теорията на счупените прозорци (broken windows theory). Тя гласи: малките нарушения на реда не са само показател за криминогенната обстановка – те влияят на нивото на престъпност като цяло. Това е публикувано през 1982 г. от американските социолози George Kelling и James Wilson в книгата им „Счупени прозорци. Полицията и безопасността на съседите“. Заглавието идва от примера, който авторите описват: „Ако на една сграда е счупен един прозорец, и никой не го ремонтира, то след време в тази сграда няма да остане нито един здрав прозорец.“
Това означава, че когато политиците и обществото не обръщат внимание на нарушенията, например, убиване на хлорофила на горите, убийствено шофиране, дефекти в язовири и в строежа на сгради, се провокират други „убийци“, „язовири“ и „сгради“ към извършване на подобни или по-големи нарушения. Дългосрочната работа по предотвратяване на нарушенията и наказването на нарушителите, създава атмосфера за нетърпимост към всички нарушения, така наречената „нулева търпимост“.
Най-ефективната превенция на бедствията, които ни сполетяват, е етиологичната – тази, която предпазва от болестта чрез отстраняване на причината, която я предизвика. „Ваксина срещу глупостта“* е най-ефективна превенция, която се прави с „приоритетно инвестиране в наука, образование и култура (НОК), за да не бъде нокаутирана страната ни“.
Защото „глупакът е най-опасният вид човек, който съществува“ – каза Тео Теодосиев, големият учител на таланти по математика и физика. И защото „на глупавите хора се гледа като на група много по-могъща от всяка мафиотска организация, която при липса на закони, успява да работи много ефективно“ – писа в есето „Принципи на човешката глупост“ световно известният икономист Карло Чипола (1922–2000) в книгата си „Allegro ma non troppo“ („Весело, но не толкова много“).
Накратко, разрушително е политическото нехайство за НОК. В корените на гръцките думи paidagogos и paideia и на английската education има „водачество“. Затова учителите, учените, поетите и патриархът могат да изградат силна държава на една малка територия. Благодарение на приоритетно инвестиране в НОК се родиха икономическите тигри в Сингапур, Япония и Южна Корея, докато в България тигрите са само на манежа в цирк „Балкански“ и в зоологическите градини.
Все пак, родиха се ембриони на нашата надежда: Massachusetts Institute of Technology (MIT) съобщи, че младият български учен Златко Минев е възможен носител на Нобелова награда за физика. През април 2022 г. топерудираният проф. Мартин Вечев създаде първия в България Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), в който идват учени от цял свят да работят на световно ниво, като това в MIT, Оксфорд, Цюрих и други елитни университети. „Това е нещо като Меси да избере да играе в „Левски“ или в ЦСКА“ – каза кратко и ясно проф. Мартин Вечев.
Но по-добре да приключа с една симбиоза на Лорка–Фотев:
Зелена, любя те зелена.
И се учудвам, че останах жив.

И с един въпрос: кога най-после ще има зелен код за политиците и избирателите?
__________________________________________________
* Учени от Медицинския факултет на Университета Еймъри в Атланта, щата Джорджия, САЩ откриха протеина Regulator of G-protein Signaling 14 (RGS14), който отговаря за глупостта (Vellano CP, Lee SE, Dudek SM, Hepler JR. RGS14 at the interface of hippocampal signaling and synaptic plasticity. Trends in Pharmacological Sciences 2011;32(11):666-674. DOI:10.1016/j.tips.2011.07.005). Авторите приложиха метода за нокаутиране на гени на мишки (knockout mice) – премахнаха гена RGS14 и получиха съществено подобряване на когнитивните способности на мишките – те по-добре запомнят предметите и изходите на лабиринтите, поставени в експерименталните им клетки. Това означава, че протеинът RGS14 потиска активността на неврони в мозъчните „морските кончета“ (медицински – hippocampi), отговорни за паметта. Затова генът на RGS14 беше наречен „ген на Симпсън“ – на името на един глупав герой в „Семейство Симпсън“ – анимационен сериал на една от американските телевизии. А един журналист запита: „Does Joe Biden carry the „Simpson gene”?

Д-р Георги Чалдъков
в. “България СЕГА”

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here