ГАЛЕРИЯ „БАГРЕНА“ ПРИ БКЦ „БЪЛГАРИКА“ ОТКРИ НОВИЯ КУЛТУРЕН СЕЗОН В ЧИКАГО

10ти септември 2023 – В събота, 9 септември 2023 г., в галерия „Багрена“ при културен център „Българика“ пред чикагската културна общност се откри новия творчески сезон с изложба на гостуващата художничка от Хамбург д-р Емилия Юкер. Тя пристигна специално, за да представи пред сънародниците ни своите картини. И не точно картини, а „емоционални вибрации“, които се излъчват от платната й, насищат въздуха и всеки застанал пред тях сякаш се пренася в други светове. В тях тя е побрала своята философия за същността на битието и духовното присъствие и усещането как да затвори една емоция в пространството, да го насити с цвят, да му придаде форма и очертание. Как да улови неуловимото и да го накара да оживее в материята. И музика, която заедно със светлината, струи от всеки детайл. Музика, която тя буквално пренася върху платната със специална техника, за да се превърне в картина. Създава ги по творби на Шопен, Брамс, Лист, Шуман и други класици, изпълнени от пианистката Марина Савова.

  Събитието бе открито от Петър Георгиев, а Василен Васевски представи накратко художничката пред нашите сънародници в Чикаго. Освен уникален художник, д-р Емилия Юкер е успешен учен, поет, музикант и изтъкнат общественик – радетел за запазване на българската култура, език и традиции извън пределите на родината ни.
Емилия, която е и един от директорите на Борда на Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина, написа музика и текст на Химн на българската култура по света и го посвети на Конфедерацията. За първи път той беше изпълнен от самата нея на изложбата й в София, а тук пред чикагската общност го изпълни отново с толкова вълнение и ентусиазъм, че накара хората в залата да запеят с нея.
Представените картини не бяха само визуално естетическо възприятие на почитателите на художественото изкуство, но те предизвикаха много по-голям интерес и внимание. Емилия с удоволствие сподели процеса на сътворяването на тези уникални абстракции. Как музиката преминава през сетивата й и се трансформира в това, което виждаме като картина. И разбира се, всичко обяснено и с методите на науката, на която тя се е посветила.
Това беше една изключително вълнуваща среща с човек, побрал в себе си вселена от необятност и в същото време изпълнен с топлота и любов към хората. С усмивка, която дарява хармония и мир, с усещане за духовен баланс. И най-важното – разбираш цената на истинското изкуство.
.
.
Снежана Галчева – зам.главен редактор на в-к „България СЕГА“, председател на Салон за българска култура и духовност – Чикаго, вицепрезидент на Конфедерация на българските културни организации и дейци в чужбина  

>>>

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here