ДОРИ И ДВАДЕСЕТ ГОДИНИ ВСЕ НЕ СТИГАТ…

Времето никога не стига за хора, отдадени на професията си и желанието да бъдат полезни на другите. А какво са двадесет години, в които проф. д-р Христо Деянов ни дава безценни съвети за здравето в своите телевизионни здравни беседи по ТВ „Скат“ и „Евроком“. София ме срещна с този изключително интересен човек – освен, че има най-хуманната професия – лекарската – той е чудесен музикант, певец, композитор, писател, пътешественик и най-вече изключително ерудирана и широко скроена личност с голямо сърце и дръзки мечти. Излишно е да казвам, че с човек като него времето минава незабелязано и макар да не спряхме да говорим, едва ли ще мога да обхвана всичко, което той е събрал като опит, емоция и човешко присъствие.
Животът му е шарен и интересен. Имал е щастието да израсне в прекрасно семейство, от което е наследил интелекта и уважението към родовите традиции. Щастливото и безгрижно детство му позволява да осъществи голямото си желание да свири на китара. Така още 12-годишен, когато получава първата си китара, започва да разучава композициите на световни и наши рок легенди. По-късно идва и осъзнатото му решение да избере лекарската професия, на която се посвещава. И така музиката и медицината го съпътстват през целия му живот и се преплитат в житейските му ситуации, с много романтика, трудни и радостни  моменти. Но нека той самият да разкаже за себе си, нещо, което със сигурност ще бъде интересно за читателите на в-к „България СЕГА“ – вестникът на българите в САЩ и Канада. 
С.Г: Проф. Деянов, повече от 20 години водите телевизионни предавания на здравословна тематика – „Здравословно“ по ТВ „Скат“, а после и „Академия Здравитал“ по ТВ „Евроком“. Всичко което казвате и коментирате с вашите гости е на лесен и достъпен език за зрителите, особено за нашите сънародници в САЩ и Канада, където ритъмът на живот е много динамичен. Как се роди идеята за тези предавания?

Х.Д.: Попаднах в телевизията, благодарение на музиката, защото вече бях популярен с музикалните си изпълнения – солови и в дует с Георги Денков. Поканиха ме в телевизия „Скат“ с предложение за здравно-музикално предаване. Идеята ми хареса много и така на 2 март 2002 г. започнах предаването „Здравословно“. То е най-старото телевизионнно предаване на здравословна тематика, запазило името си повече от 18 години и излъчвано само в една телевизия. Пандемията промени много неща и наложи пауза на предаванията. Но за моя радост на 22 септември 2020 г. започнах новото предаване „Академия Здравитал“ в телевизия „Евроком“. Запомнил съм тези дати, защото както се вижда двойката е число, което ми носи късмет.

С.Г.: Древна китайска мъдрост е, че да се лекува заболяването след като е възникнало, е все едно да копаеш кладенец, когато си ожаднял. В предаванията си давате много профилактични съвети. Защо профилактиката е толкова важна?

Х.Д: Профилактиката е важна, защото медицината се намесва в ранен стадий на заболяването, без изявена симптоматика, не когато болестта хронифицира. Но профилактиката е много повече от първични прегледи и медицински съвети. И древните китайци, и гърците и бащата на медицината Хипократ казват, че всичко е в мярката – храната, начина на поведение на човека, емоционалното му състояние и целия му стил на живот. Понякога много силни емоции при рисков пациент с инфаркт на миокарда може да му докарат инфаркт. Когато коронарните съдове са стеснени 75% и при силен приток на кръв може да се стигне до исхемичен мозъчен инсулт.

 

СГ: Каква е причината много хора да се обръщат към Вашите предавания и интересът към тях да расте непрекъснато?

Х.Д.: Първото ми здравословно предаване започва когато базата данни в Гугъл беше много бедна. Повечето от хората нямаха телефони и научаваха от мен неща, които никъде ги нямаше. Сега има много информация, но многото и фалшивата информация може да бъде по-вредна, отколкото липсата на информация.

СГ: Вашата аудитория е не само широкоспектърна, но колегите и гостите, които каните са от най-различни области. Как успявате да ги привлечете – само с професионален контакт или и лична харизма?

Х.Д.: Да, така е, моите гости, които каня, са от всички специалности. Това е възможно, благодарение на професионалните ми контакти, но също така издирвам и по-млади и неизвестни, но добри лекари, които дават много ценни съвети. В същото време това е и една своеобразна реклама за тях и по този начин популяризирам тяхната дейност. Много от тях ме търсят сами, защото им е интересно това, което правя. За това помага и факта, че малко след започването на телевизионното предаване, започнах да издавам вестник и списание „Здравословно“. Ценното на тези издания е, че там се предлага не тясно специализирана медицинска информация, а широко достъпна и популярна – с много съвети и информация. Поради големия интерес към предаването започнах да обикалям из страната изцяло с мои средства, изминал съм над 150 хиляди километра, посетил съм над 120 градове и села, направил съм безплатни прегледи на стотици пациенти и съм си стиснал ръцете с всеки един от тях. Повечето бяха възрастни хора, умилени от вниманието и времето, което им отделях и ми казваха: „Докторе, Вие сте новия Левски“. Изнасял съм лекции за рака, за диабета, лекции с превантивна насоченост. Хората си носеха документите при мен – сядахме и с всеки един имах търпението да го изслушам и да му отделя време, защото искаха да се консултират с мен.  Благодарение на тези срещи с мен, хората по най-краткия път успяваха да достигнат до правилните специалисти, иначе ако трябваше сами да ги търсят, щяха да загубят много време. Чувал съм, че в Америка е по-лесно да се срещнеш с Президента, отколкото с известен и добър лекар-специалист. Тези обиколки ги правя от 2004 г. до появата на пандемията – всичко на добра воля. За това смятам, че съм един щастлив човек, защото съм направил нещо за другите. А когато се дава добро, то незименно се връща обратно, независимо под каква форма.

С.Г.: В едно от предаванията Ви, в което гостува българският професор офталмолог, обслужвал кралския двор на Абу Даби, казвате, че „ретината е изнесен мозък в очния анализатор“. Обяснете защо?

Х.Д.: С напредването на възрастта очните проблеми се засилват – макулни дегенерации, отлепване на ретината, повишено очно налягане, катаракта и т.н. и е много добре редовно да се правят прегледи. Ако човек закъса с очите, качеството му на живот рязко се влошава и не усеща красотата му. Радвам се, че по този начин мога да помогна.

СГ: Както в повечето развити страни така и в България има Закон за здравето. Какво Ви е мнението за него?

Х.Д.: Нашият Закон за здравето не е лош. Въпросът е, че както всички други, и този не се спазва. Например според Закона – за детските болести, лечението на хора над 65 години и онкологичните заболявания – медицината е безплатна. А в действителност как е? Първото нещо, когато възрастен пациент отиде в болница, е да го изпратят на касата да плаща, колкото и да е болен, дори онкологично. И друго – няма на разположение достатъчно апаратура и консумативи за тези специални онкозаболявания. Хората, притиснати от ситуацията, са принудени да плащат пари от джоба си, за да може да се ускори процеса на лечение. Друг проблем са клиничните пътеки. Често има злоупотреби от страна на болничните власти и лекарите, а също и при избор на екип.

СГ: Защо така се промени морала на тези, които са полагали Хипократова клетва?

Х.Д.:  Хората не сме съвършени, но аз смятам, че всеки трябва да има свой собствен контрол и да не върши такива неща. Но и ние, лекарите, също имаме проблеми, които Хипократ не може да ни реши. Мисля, че един от големите проблеми на българския лекар е, че той няма възможност да общува с пациента, а убеден съм, че голяма част от лечението се състои именно в този разговор.

СГ: Специализирали сте в областта на нутрициологията. Вече е доказано, че храната може да лекува – нутригеномиката изучава по какъв начин храните могат да подтиснат или ускорят едно заболяване. Българинът храни ли се здравословно?
Х.Д.: Когато хората са относително млади не се замислят много за здравословно хранене и начин на живот. Радостно е, че в последните години вече много млади хора посещават фитнес зали и спазват определен режим на хранене. Но много от сънародниците ни, не обръщат внимание на това какво слагат в устата си. Консумират много мазнини и въглехидрати, приемат несъвместими за преработка от организма храни. Затова днес сме свидетели на такъв рязък скок на диабетно болните тип 2, за който от особено значение е начинът на хранене и стилът на живот. Пие се голямо количество алкохол, концентрат, което е абсолютно недопустимо ако искаме да сме здрави и да имаме пълноценен начин на живот. Концентратът нарушава микробиома в организма, бактериалния набор, който е изключително важен за човешкото тяло. Но за съжаление и земеделската продукция вече е замърсена с надвишаване в пъти допустимата норма за пестициди и нитрати. Така че и ако един човек е вегетарианец или веган също не се знае какви точно токсини поглъща с растителната храна. Рибата, отглеждана във ферми, не само че не е полезна, но може да бъде и опасна, защото се използват големи количества антибиотици и хормони за растеж. Същото се отнася и за пилешкото месо, в което има голямо количество хормони. Като добавим, че и въздухът е замърсен, не само в големите градове, картината не е никак радостна. Фините прахови частици са над допустимата норма. Затова и автоимунните заболявания са много често явление напоследък. Не ми се иска да вярвам, но е факт – прекалената химизация ще ликвидира живота. Лично аз препоръчвам да има поне един разтоварващ ден в седмицата – на плодове, сокове или

само на вода. Така се стимулират очистителните процеси в организма. Лечебното гладуване трябва да бъде с мярка – не повече от 2-3 дни. Продължителното време, в което организмът се оставя без храна, не е полезно. С една дума ако сме в духа на Мечо Пух, ще звучи така: „Колкото по-малко /храна/ толкова по-добре!“

СГ:Според древните философи болестите са мярка за нашето невежество и много често са плод на нашите мисли. Какво казвате на своите зрители за това?

Х.Д.: Лошите мисли създават болестите, но е толкова трудно да се преборим с тях. Човек трябва да култивира в себе си това сам да е психотерапевт за себе си. Пример с любовта и ревността – всяка раздяла е трудна,  но човек трябва да се овладее и ако някой те обича истински, той ще се върне при теб. Ако изповядваме тази философия животът ни ще бъде по-лек. Господ ни е дал около 2-3 милиарда мигове /имам пред вид ударите на сърцето/. Всеки един миг трябва да се преживее красиво и в радост, а не в депресия и тревожност. Това е целта на живота – да се увеличават хубавите мигове, защото броят им е ограничен.

СГ: Коя е по-голямата Ви любов – музиката или медицината?

Х.Д: В моя живот те са три – музиката, медицината и пътешествията. Винаги пътувам с удоволствие и съм обиколил целия свят. И разбира се четвъртата е онази истинската любов, за която винаги съм отворен. Аз съм много благодарен, че съм успял да посетя най-интересните и екзотични места по света. Смятам, че човек не е необходимо да бъде милионер, за да си позволи да направи едно или две пътувания в годината. Преди няколко дни се върнах от Испания, преди това бях в Карибския басейн с круизен кораб. Бил съм в много екзотични страни, видял съм всички чудеса на света, с изключение на Мачу Пикчу в Перу.

СГ.: Искам да Ви уверя, че Вашето предаване „Академия Здравитал“ е чудесен подарък за много от българските емигранти в САЩ и Канада, които все повече се убеждават, че профилактиката е най-краткият път към доброто здраве. Какво ново да очакваме в следващите издания на предаването?
Х.Д.: Радвам се, че съм допринесъл за това и съм бил полезен. През всички тези 18 години и в двете предавания в телевизия „Скат“ и  след това в „Евроком“ съм канил различни гости да говорят на определена тема, както и в отделни предавания сам съм разглеждал различни здравни проблеми. Добре структурирани и много концентрирани, със слайдове, за да може по-лесно и достъпно информацията да стигне до зрителите. Опитвал съм се да намеря връзката със зрителите, защото за мен най-важното винаги е било да съм полезен. Дано да съм успял. Предстоят интересни теми, така че очаквайте ме скоро пред малкия екран или в социалните мрежи.
Разговорът може да продължи още часове, но проф. д-р Христо Деянов бърза за следващия си ангажимент. Разделяме се с обещанието да се видим отново някъде по света. Да си поговорим на здравословна тематика, да ни разкаже за екзотичното място, от което се е завърнал и да ни изпълни един от неговите музикални хитове с китара или на пиано. И трите ги умее перфектно – защото са родени от любовта в душата му. 
Legal Disclaimer (Клауза за непоемане на отговорност): Информацията тук има общ характер и не може в никакъв случай да замени консултация с лекар (медицинско лице), диагноза, терапия, лечение и/или консултация с лицензиран специалист. Информацията тук не е предназначена за решаването на конкретни индивидуални казуси! При конкретни индивидуални проблеми се свържете с лекар или съответния лицензиран специалист.
Издателите на в. „България СЕГА“ не поемат и не носят отговорност за предприето самолечение, поставяне на диагноза, козметични процедури или каквито и да са действия на база на материалите на тема „Здраве“, както и за верността на информацията и достоверността на източниците!
Снежана Галчева – зам.главен редактор на в-к „България СЕГА“, председател на Салон за българска култура и духовност – Чикаго,
вицепрезидент на Конфедерация на българските културни организации и дейци в чужбина  

***

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here