ЕДНО „ГОРЕЩО“ ЛЯТО В БЪЛГАРИЯ

Всички свързваме лятото с магията на морето или прохладата на планината. Време за разпускане, отмора и мечти… Имах удоволствието и възможността да бъда в България през периода, когато всичко е само светлина и слънце, а денят е толкова дълъг, че сам забравя кога е започнал. И в тази прекрасна лятна омая някак си съвсем естествено беше да се видя с мои съмишленици, приятели, творци, с които да продължим започнатото. А именно българската култура по света и нейните посланици – творците, живеещи извън пределите на родината ни, да бъдат неизменна, животрептяща част от българската култура. Благодарна съм, че имах възможността да се срещна и разговарям с творци и общественици, с представители на българските институции, както и да присъствам на изключително интересни събития, някои от които организирани от наши сънародници, живеещи в чужбина.
Като председател на Салон за българска култура и духовност – Чикаго бях поканена на среща с Управителния съвет на литературен кръг „Любородец“, на който съм почетен член. Благодаря за това доверие, защото двете организации работим съвместно за популяризиране на българските традиции и културно-историческо наследство. Взаимното ни сътрудничество бе затвърдено от подписване на Меморандум от двете организации. В лицето на председателя на „Любородец“ г-н Димитър Йовков, както и на целия състав на УС, виждам одухотворени хора, които истински работят за запазване чистотата на българския език, традиции и обичаи, фолклор.
Прекрасно е, че българските ни писатели издават книги, пишат с откровението на сърцето и полета на душата си. Пишат когато нямат пари за хляб, но имат вдъхновение. Прелистих много нови книги, но една ме трогна особено –  романа „Маргаритки край окопите“ на писателката Ангелина Дичева. С нея се познаваме отдавна, разговаряли сме в дома й сред книги и картини на известни художници. Тя носи вродения аристократизъм и усещане за изкуството, наследени от родителите й. Майка й е била актриса във Варненския драматичен театър, а баща й – журналист и драматург. А книгата е толкова затрогващо истинска и по друга причина. Там тя умело вплита съвременна история на фона на един автентичен дневник на старши подофицер, участник във войните в началото на миналия век, видял от близо ужаса и безумието на военния конфликт – нейният дядо. Загинал, изпълнявайки воинския си дълг към Родината. Книгата е и един жест към онова поколение, но и апел към днешното, което трябва да знае и да помни каква е истинската цена на войната.
София ме срещна и с един изключително интересен човек, познат от малкия екран като водещ на здравословни предавания – проф. д-р Христо Деянов. Но той е много повече от това – освен, че има най-хуманната професия – лекарската – той е чудесен музикант, певец, композитор, писател, пътешественик и най-вече изключително ерудиран и широко скроен човек с големи мечти и голямо сърце. Излишно е да казвам, че с човек като него времето  минава незабелязано и макар да не спряхме да говорим, той има още много какво да ни разкаже. Съвсем скоро в специално интервю за в-к „България СЕГА“ – Чикаго, ще бъде публикуван разговорът ми с проф. д-р Христо Деянов.
В края на месец юни имах удоволствието да присъствам на последната за творческия сезон среща на Дамския литературен салон „Евгения Марс“. Много пъти съм писала за усещането за онова славно българско минало, което е изградило основите и е поставило българската литература на европейско ниво. Големите имена в културната ни история се свързват с името и дейността на писателката и общественичка Евгения Марс, чиито традиции продължава днешният Дамски литературен салон, носещ нейното име.
Какво е лятото без море и морето без Варна? Един въпрос с еднозначен отговор. В красивата ни морска столица през лятото кипи живот, а културните събития го съпътстват съвсем естествено. Антонина Дуриданова от Тексас имаше вълнуващи срещи с читателите си във Варна за новата й книга „Магия за дълголетие“. Радвам се, че успях да се срещна лично с членове на Сдружение на писателите – Варна (първата независима организация от този тип в България след промените през 1989 г.)  и да разговаряме за новите им книги – „Мирише на звезди“ на Даниела Паскова и „Продавачът на илюзии“ на Веска Дучева, както и за литературните събития в сдружението. С Ваня Колева – главен редактор на в-к „Култура, изкуство, литература“ /КИЛ/, орган на варненското сдружение на писателите, обсъдихме възможността за обмен на информация и други съвместни дейности със Салон за българска култура и духовност – Чикаго и в-к „България СЕГА“. С Мая Цекова – автор на няколко книги с афоризми, носител на голямата награда от международния литературен конкурс „Изящното перо“.
Българите по света са навсякъде. От Варна космополитният ни начин на живот ни пренася в екзотична Австралия чрез книгата и фотосите на Мария Стайкова, представени в Градската библиотека на площад „Славейков“ в София. Прекосила е половината свят, за да пристигне в родината си. Живее от години в Камбера и се е посветила на научната дейност /тя е биолог/, но има и друга дарба – писането. „Сърце на два континента“ е последната книга на Мария, в която с много цветни фотоси, интересни описания и журналистически усет ни пренася в другия континент, но и в друг свят, толкова различен от европейския.
В един тих и много горещ следобед, когато денят бе задрямал, а слънцето бе забравило да се движи, в изискания /и хладен/ салон на виенската сладкарница на ул. „Московска“ в София, кафето бе още по-ароматно в присъствието на  чаровната Анна Мария Гюзелева. Тя току ще се бе завърнала от ангажимент в един от морските ни градове и й предстоеше пътуване до Рим. И тази стилна аристократичност на мястото, сякаш ни върна и към онова незабравимо време на снимките от „Пътят към София“ и спомена за големите имена в киното, от които тя се е учила.  С много въодушевление говореше за събития и хора, за всичко, което я вълнува, за работата си, за колегите си, за незабравимия Никола Гюзелев, за проектите, по които работи сега и разбира се за нещата от живота. Радвам, че имах възможност да се докосна до част от нейния вътрешен свят. На въпросите, които й задавах, тя ми даде много интересни отговори, които допълват нейната вътрешна същност. Скоро читателите на в-к „България СЕГА“ ще имат възможност да прочетат цялото интервю с Анна Мария Гюзелева.
Културният център в „Красно село“ бе домакин на  самостоятелната художествена изложба на д-р Емилия Юкер „Музикални емоции“ – картини, от които звучи музика и се излъчва светлина. Емилия е човек с широки интереси, изключително сложна творческа и духовна същност, преливаща от светлина и емоционален заряд. Въпреки че се осъществява като научен работник – инженер-химик и доктор по биология, Емилия изразява дълбочината на вътрешната си същност чрез синтеза на няколко изкуства – музиката, четката и словото. Изучавала е теория на музиката, пише поезия и композира. Създава абстрактна живопис отдавна, но от 7 години работи с концертната пианистка Марина Савова от Хамбург, на чийто концерти създава картините си, инспирирани от музиката на Шопен, Лист, Шуман, Брамс. С изключителен усет към цвят, материя и форма тя съчетава онова докосване на необозримото, което може да се пресъздаде от специалните сензори на артист като Емилия. С благодарност за емоцията, която ни бе предоставена – на живо по музика, изпълнена от Марина Савова, всички присъстващи станахме част от сътворяването на една картина. От музиката, която първо трябва да се възприеме и преживее в душата на артиста, а после да оживее картината, където всеки детайл е изстрадан, преболян и превъзмогнат. Само така на платното може да се запечата всичко преживяно и то да насища с енергията си всеки, който застане пред него. Художничката развълнува присъстващите с вокалното изпълнение по нейна музика и текст на Химна на българската култура, който тя е написала специално за Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина. Благодаря ти, Емилия за прекрасните мигове!
По повод 120 години от установяване на дипломатически отношения между България и САЩ, в София бе представена и художествената експозиция „Here and there: между два бряга“ в галерия „Мисията“ към Държавния културен институт при Министерство на външните работи, организирана съвместно от Държавния културен институт и Изпълнителната агенция на българите в чужбина, на която имах удоволствието да присъствам. В изложбената зала бяха представени творбите на автори от Сдружение „Български художници зад граница“, САЩ, с личното присъствие на Кирил Манасиев и Василен Васевски, който бе и куратор на изложбата.
В словото си той каза: „Българските художници, установили се в САЩ, са като семена, пръснати от вятъра на промените…“. Събитието бе открито с приветствено слово от г-жа Мария Габриел – Вицепремиер и Министър на външните работи на РБългария. Посланикът на САЩ в РБългария Н. Пр. Кенет Мертен също поздрави участниците в събитието. Прозвуча и соловото изпълнение на цигуларката Благомира Липари, пристигнала от САЩ за събитието в София. Изложбата е на разположение за посетители до 8 септември 2023 г.
С благодарност за срещите и разговорите с г-жа Райна Манджукова – председател на Изпълнителна агенция за българите в чужбина и г-жа Иванка Славчева, главен експерт, с които набелязахме акценти за сътрудничество през следващата година, както и включването в културния календар на Агенцията на основните инициативи на обединените български творци от Америка в лицето на Салона за българска култура и духовност. Радвам се, че в София успях да разговарям с Председателя на СБП г-н Боян Ангелов и с представители на УС – главния редактор на в-к „Словото днес“ Надя Попова, поета Петър Андасаров и Анжела Димчева. Обсъдихме бъдещото сътрудничество между Салона за българска култура и духовност в Чикаго, в-к „България СЕГА“ и Съюза на българските писатели в София, както и интересни съвместни проекти, които ще спомогнат за разширяване на международния авторитет на двете организации и да допринесат за популяризирането на българските творци зад граница в Родината. Чудесно е когато изкуството и духовната близост скъсява разстоянията и премахва границите.И други срещи с хора, които носят енергията на съзиданието – чрез мислите си и чрез изкуството, което правят. С проф. д-р Златимир Коларов – ерудиран талантлив писател и лекар, осъзнал, че заедно с физиката трябва да се лекува и душата и той вече толкова години го правиц; с директора на Литературния музей поета Атанас Капралов; с управителя на издателство „Мултипринт“, издал и отпечатал книги на много наши писатели и поети, живеещи в чужбина; с Георги Николов – талантлив писател, литературен критик, но и човек, който с апостолски труд издирва пръснатите български творци по света, координатор за България на Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина; с Димитър Христов – поет и драматург, бард, преводач. Поезията му е със силна гражданска позиция и много лирично послание, докосващо душата. Защото това е поезията – да бъде силна като буря и нежна като повей – за да остане и да я има винаги.
Слънчева Испания сякаш бе привнесла жаравата си в София, защото Диана Христова-Олива я носеше със себе си. И тя идваше от блясъка на красивите й сини очи, от чистотата на усмивката й и от топлината на думите й. Авторката на романа „С цвят на небе“ и носителка на много литературни награди за проза е от онези хора, които насищат пространството с доброта и позитивизъм. Може би събрани от онази бабина ракла, която пази безценни съкровища, но видими само от малцина.

Представителят на VST Music, Дубай – очарователната Димана Дичева, член на Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина, също бе на родна земя. В проведения ни много ползотворен разговор обсъдихме възможността за присъединяване на нови членове – български творци, живееши в Дубай, както и участието на Конфедерацията в традиционните международни фестивали на културата, които се провеждат там през есента и пролетта. За всичко това и на всички – искрена благодарност! Защото това е ролята на истинското изкуство – да скъсява физическите граници и сближава душите!
>>

Снежана Галчева – зам.главен редактор на в-к „България СЕГА“, председател на Салон за българска култура и духовност – Чикаго, вицепрезидент на Конфедерация на българските културни организации и дейци в чужбина

***

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here