ДАМСКИ ЛИТЕРАТУРЕН САЛОН „ЕВГЕНИЯ МАРС“ СЕЗОН 2022/2023

В края на месец юни 2023 г. Дамски литературен салон „Евгения Марс“ закри творческия си сезон за 2022/2023 година. Както винаги сбирките на тези достолепни дами, които са част от българската литературна общност, са интересни и изпълнени с приятни изненади. За това допринася освен дейността на всички членове на Салона, така и неудържимата енергия на председателката на организацията – вечно усмихнатата и бликаща от енергия за нови инициативи г-жа Божидара Цекова. Тя, както и повечето от дамите, освен че пишат, са и актриси, журналистки, художнички – личности, които пречупват творчеството си през колорита на философското си възприятие за света.
Винаги, когато съм в България, като член на Дамски литеатурен салон „Евгения Марс“, с удоволствие присъствам на срещите-разговори и отнасям със себе си в другия континент един прекрасен спомен, както и живата връзка за онези години, когато иконите на българската литература са поставяли основите на една нова културна епоха. А както знаем съвременният Дамски литературен салон е продължител на традициите от 30-те години на миналия век, когато в емблематичната къща на ул. „Бачо Киро“ на Евгения Марс се създава литературен салон, подобно традициите на френските литературни салони по онова време.
Божидара Цекова направи отчет на свършената през годината работа, а писателката Ангелина Дичева представи новия си роман „Маргаритки край окопите“ – интригуващо повествование за минало и съвременност, което ни превежда през годините от войните в началото на миналия век до житейските ситуации днес. Един дневник, събрал усещането за войната, за смъртта, за надеждата, за дълг пред род и Родина… Неща останали назад в епохата, но които никога не трябва да се забравят. Защото на тези знайни и незнайни воини, останали някъде по бойните полета, дължим днешния ден. Записки, писани между отделните битки, истински събития, такива каквито са – без украса или емоционална приповдигнатост. И всичко това, пречупено през погледа на авторката не само като творец и изследовател, но и като пряк наследник на подофицер – участник в това военно безумие, ни дава един прекрасен роман, който задължително трябва да бъде прочетен.
Приятна изненада бе подготвила председателката на Салона, а именно предложението за приемане на нов член на организацията –  проф. Анастасия Савинова-Семова, съпруга на проф. Марко Семов – писател, журналист, народопсихолог. Тя е завършила ВИТИЗ „Кръстю Сарафов“ /сега НАТФИЗ/, играла е на сцените на драматичните театри в Хасково и Бургас, със специализации по сценично движение в Париж /1979/ и Санкт Петербург /1972/. Преподавател по сценична пластика в НАТФИЗ, ръководител катедра „Сценично движение“. Анастасия Семова бе приета единодушно за член на Салона, след което прочете свои кратки разкази. Нека да е честито новото й членство – човек с богат преподавателски опит, ерудиция и изтънчено усещане за изкуство.
Чудесно е, че все така е силна родовата връзка, която ни свързва с човека, чието име носи Салонът – Евгения Марс. Това се усети с присъствието на нейната внучка, която сподели, че Столична община разглежда предложението една от софийските улици да носи името на писателката и общественичка Евгения Марс.
Срещите в Салона за мен винаги са едно незабравимо изживяване от съприкосновението с духа на цяла една епоха.
Снежана Галчева – зам. главен редактор на в-к „България СЕГА“,     председател на Салон за българска култура и духовност – Чикаго и вицепрезидент на Конфедерацията на българските културни организации
и дейци в чужбина

***

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here