Кой ще е официалният ни национален празник

22 септември-денят на Независимоста изглежда най-разумният вариант

Парламентарната комисия по конституционни въпроси откри първото си заседание. Промените в основния закон, предложени от ПП-ДБ, според коалицията срещат „широка политическа подкрепа“.Предвижда се вписването в основния закон на 24 май като национален празник.
Още в началото на заседанието народният представител Златан Златанов от “Възраждане” обяви, че от партията ще отхвърлят всички предложения за конституционни промени, внесени от „представителите на сглобката“.
По думите му от “Възраждане” смятат, че основният закон се нуждае от реформиране, но поясни, че в условията на геополитически турбуленции сега не е най-удачният момент.
Златанов посочи още, че смяната на 3-ти март с 24 май се прави с умишлената цел да се скъсат „вековни традиционни отношения с Изток“.
Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС коментира, че е крайно време да се направят тези промени в Конституцията и да се създаде достатъчно добър проект, за да не се налага нова ревизия.
БСП отказаха да коментират идеите на ПП-ДБ. Представителят им в комисията Мая Димитрова обясни, че някои от темите не са в дневния ред на обществото, но левицата ще изрази становището си след като бъде представен общия законопроект. ДПС също не изразиха становище.
Това накратко е картината на новините, зад нея обаче стоят въпросите. А те сякаш са повече от самите новини.
Първо, 24 май е прекрасен празник, но той има много конкретен смисъл, не е за официален национален празник. Такъвможе да бъде само денят на независимостта ни – 22 септември, когато България официално става независима монархия, равноправна на всички останали държави – републики и монархии в тогавашния цивилизован свят. Това е истинския ни национален празник, другият също може да се приеме, но това все пак е празник на буквите. Това е празник на хората на перото, учители, писатели, журналисти, емоционалната и етична натовареност на тгози ден е различна. Разбира се, ако това е цената 3 март да не е национален празник, може да се приеме като компромис, но защо е нужно да правим компромиси, когато можем още сега да изберем подходяща дата. Ако пък не можем, ето това е един добър пример за необходимост от провеждане на национален референдум за националния празник. Нека българите да кажат, коя дата предпочитат. Това е истински и реален повод за референдум на общонационално ниво, не само българлите в България, но и българите извън България, защото те не са по-малко българи, а в някои отношения са и повече българи и по-истински българи и от тези, което все пак сме в пределите на отечеството!
Обяснението, че «сега не е най-удачният момент» за промените е несъстоятелен, както винаги впрочем, защото то никога няма удабен момент, когато някой открито и умишлено не приема, каквито и да е промени, които касатя скъсване с руските зависимости у нас и това е факт от години, при това не само с тази партия, но и с други, за съжаление и някои, които се заявяваха първоначално като евроатлантически.
Колкото до така наречените „вековни традиционни отношения с Изток“, то просто нямаме такива! България винаги е била европейска държава с традиции, при това традиции европейски, а не от Изтока. Какво общо имаме ние с Изтока днес, пък и в близкото ни минало, пък и в не чак толкова близкото ни такова? Ние принадлежим на демократична Европа, не на Изток, макар, че имаме родови корени от там. Страната ни днес обаче много отдавна е направила своя културен и емоционален избор и той е в Европа, а не в Азия!
Традиционна БСП и ДПС се въздържат от коментари, но докато БСП се въздържат, набирайки сили и средства да се противопоставят, то ДПС поне изчаква, за да начере достатъчно информация и да вземе наистина отговорна позиция, както винаги впрочем и особено напоследък!
Истината е, че изборът на официален национален празник, защото национални празници имаме много, но официалният и протоколен такъв е само един, не може да се прави често. Просто не е сериозно! Трябва да имаме консенсус около един такъв ден, а това пможе да стане само на официален национален референдум. Иначе, сега тези управляващи ще сменят протоколният празник, следващите също щ его сторят и така, докато в един момент при официални държавни протоколни събития, нашите партньори просто няма да знаят, кой е точно официалният ни национален празник към онзи момент, а това би било жалко и България би загубила сериозно от авторитета си по този начин.
С декларация от парламентарната трибуна депутатите от «Има такъв народ», «Възраждане» и БСП реагираха остро срещу идеята да бъде променен националният празник на страната ни – 3 март.Независимо от аргументите им, или дори липсата на такива, все пак едно допитване до българите по такъв важен и не-толкова труден въпрос, е и ереверанс от държавата към народа. Защото преди години ни питаха на референдув за ядрената енергетика. Колко българи обаче разбират от това, признавам си, аз също нищо не разбирам. По въпроса за официалния ни национален празник обаче всеки има или поне би трябвало пда има мнение и трябва да го чуем, за да бъдем адекватни на ситуацията. Само така ще избегнем ненужно честа промяна на официалния ни национален празник и ще съхраним авторитета си на независима държава, получила своята истинска институционална и емоционална независимост още през 1908 г.

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент на в. «България Сега» в София

***

Уважаеми читатели,

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

в. “България СЕГА”

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here