Какво ни каза Зеленски?

Украинският лидер беше и психологически, а и комуникационно по-силен

Изненадващата визита на украинския президент Володимир Зеленски, която всъщност не беше чак толкова изненадваща, открои няколко основни акцента в българския публичен спектър. Първо, размаскираха се значителен брой политически лидери и политици, които до сега сякаш бяха плаващи в позициите си за войната в Украйна. Някои от тях се опитаха дори да ни уверят, че украинският президент идва у нас, за да ни вземе жилищата и да ги даде на украинските бежанци. Темата е толкова абсурдна, че не се нуждае дори от елементарен коментар.
Паднаха маските и на някои, които мимикрираха около властовите центрове в опитите им да балансират. Във времена на война обаче, няма място за никакъв баланс, нещата са ясни, точни и категорични – когато умират хора, когато хора биват осакатявани, когато изчезват деца, няма „конфликт“, няма и „специална военна операция“, има само едно и то се нарича война! Това каза и украинският президент Зеленски на българския му колега. Тонът беше сдържан, дипломатичен, но достатъчно категоричен, за съжаление и от двете страни. Румен Радев препотвърди позицията си, че даването на оръжия на Украйна удължава войната. Зеленски го попита, ако утре Путин поиска българска земя, той ще му я даде ли или като истински главнокомандващ, ще поведе войската, за да защити суверенитета на държавата си? Въпросът проехтя в пространството и сякаш се заби в стената зад Радев. Украинският лидер беше и психологически, а и комуникационно по-силен от нашия президент. Това беше така вероятно защото Зеленски идва от фронта, той е подготвен да води такива разговори именно по този ясен и категоричен начин. Когато говори, той сякаш стреля, думите му се спускат по цевта на езика и свистят с кристална чистота. Няма увъртане, няма манкиране, няма манипулиране, той вярва в това, което говори и му личи. При нашият президент речта беше по-умерена, но и по-неуверена.
При срещите на правителството със Зеленски тонът вече беше съвсем друг. Там си личеше че се срещат приятели и съмишленици. Зеленски беше приветстван като лидер на свободна държава, която води битка за живота си, но той не се възползва от приветствията и не стана тщеславен, напротив, запази своята искреност, добросърдечност и най-вече откритост. Той нямаше маска, дойде при нас със своята истина, в която врява, която е и единствената истина, защото никога няма две истини, тя е само една, така, както и лъжата е само една.
Критикуваха го, че пътува на официални държавни посещения с тениска. Ами този човек идва от фронта. Често той носи дори и бронежилетка. Той е един от най-търсените, за да бъде ликвидиран, защото е военен лидер, главнокомандващ на армия, която е във война. Твърде низко би било и е, да оценяваме един човек по това, как е облечен, защото той воюва, той не идва от парад на победата, победа ще има за него, което е сигурно, но сега все още е война.
Зеленски оголи грозните лица и на политици, които до скоро се правеха на евроатлантици, а всъщност сърцата им бяха и все още са в Москва. Така паднаха маските и на онези, които до вчера се правеха на либерални, дори прозападно настроени. Да, обществото ни е твърде остро разделено, така, както са и политическите субекти, но пък защо трябва да мислим еднакво, нали и това е демокрацията, да имаме право на различно мнение.
А като стана дума за различно мнение, такова не е, когато се защитават проруските опорни точки и хибридни намеси. Това не е друго мнение, това е мнението на врага. Русия сама определи България като вражеска държава, тогава тя сама се постави в позицията на наш враг. Никой не й е виновен, че днес ние просто не приемаме врага ни да определя политиката ни. България е независима, суверенна държава и няма да позволи намеса във вътрешните й работи, а за такива се правят опити ежедневно.
Може би едва сега, при тази брутална война на Русия срещу независима Украйна, стана ясно, колко правилен е бил изборът на България преди десетилетия, когато започна преговори за членство в НАТО и ЕС.
Нека си припомним усмихнатите и снизходителни физиономии на някои политици предимно от левия политически спектър, които, когато Соломон Паси обяви, че България трябва да стане член на НАТО, едва ли не приеха това за шега. Днес, слава на Бога, страната ни е пълноправен член и на НАТО, и на ЕС и това е единственият възпиращ фактор, войната да не е и на наша територия,…да направим една малка пауза и отново да повторим….. – вероятно това е наистина единственият възпиращ фактор, за да не сме във война днес. Сега си даваме сметка, колко далновидни са били тогавашните политици, които натискаха България да бъде член на НАТО и ЕС и днес това ни спасява, засега…!
Какво ни каза Зеленски ли, каза ни да казваме истината, каза ни да уважаваме себе си по този начин, каза ни, че няма две истини, каза ни също, че лъжата е само една и нейното име е Русия!

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент на в. „България Сега“ в София

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com (24/7)

За да получавате информация 24/7 ни последвайте във фейсбук!

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here