Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел откри изложба, посветена на 120-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и САЩ

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел откри изложба по повод 120-ата годишнина от установяването на двустранните дипломатически отношения между България и САЩ по време на прием в МВнР.

“Непреходни остават връзките между България и САЩ, които се основават на взаимно уважение, доверие и приятелство между хората, и които ние всички продължаваме да укрепваме и надграждаме”, заяви в словото си пред официалните гости Мария Габриел. Тя подчерта, че наше призвание е да пишем историята на приятелството между двете държави от Стария и Новия свят, решени заедно да изградят общо бъдеще на сигурност и стабилност, от двете страни на широкия Атлантик.

,,Вярвам, че в днешната експозиция всеки може да открие нашата история, памет, надежди и мечти. Това наследство е наша отговорност, което трябва да запазим и предадем на следващите поколения‘‘, изтъкна още вицепремиерът.

Приветствие отправи и посланикът на САЩ в България Кенет Мертен, който също даде висока оценка на двустранните отношения.

Сред официалните гости на събитието бяха председателят на Народното събрание Росен Желязков, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и чуждестранни дипломати и държавници.

Експозицията е част от целогодишната програма от тържествени събития и културни прояви, посветени на 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Тя е подготвена от МВнР със съдействието на Държавния културен институт и Изпълнителна агенция за българите в чужбина.

Двуезичната документална изложба представя теми, сред които първите акредитирани дипломатически и консулски представители, сключени споразумения и осъществени посещения на високо и най-високо равнище, двустранна търговия и инвестиции, културно взаимодействие, партньорство в образованието и науката, контакти между хората и др.

Използваните материали в изложбата са подбрани от Държавна агенция „Архиви“ със съдействието на БАН и БТА.

mfa.bg

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”, за да получавате инфо 24/7:

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here