БТА – медиен мост между България и българските общности в чужбина

29ти юни 2023 – Вече 18 години се провежда “Световната Среща на Българските Медии”, организирана от БТА. Инициативата бе на бившия генерален директор на БТА – Максим Минчев. Всяка година медийната среща се провеждаше в различни страни по света, без използването на държавни средства (спонсорирана бе само от частни бизнеси), като при това се покриваха и разходи на представители на български медии в чужбина за хотел и самолетни билети. Прави чест на новото ръководство на БТА, че продължиха мисията на Максим, колкото и трудно да е изпълнението й.
Вестник “България СЕГА” е редовен участник в тези медийни срещи още от самото начало. “България СЕГА” е и връстник на този медиен форум, който стартира на 23ти май 2005 (Първият брой на вестник “България СЕГА” излезе на 21ви май 2005, макар че основният екип на вестника работи за българската общност още от май месец 2001 година)


18та Световна Среща на Българските Медии се проведе тази година в Казанлък между 1ви и 4ти юни. Темата на тазгодишното издание на срещата бе “Медии и свобода”.
Редно е да споменем, че освен, че вече БТА не поемат разходи за самолетни билети на представители на български медии в чужбина, имаше и определени организационни проблеми, нетипични за тези медийни срещи през годините.
Но нека се фокусираме върху позитивното: Един от най-добрите резултати на нашите срещи бе създаването на рубриката “БГ Свят”, която се поддържа професионално и с много желание от млади и талантливи журналисти на БТА. Имахме удоволствието лично да се запознаем в Казанлък с тях, като им пожелахме не само да описват ежедневно това, което се случва в българските общности по света, но и да посетят лично страните и градовете, където има най-голяма концентрация на българи. Така те ще придобият още по-добра представа за тези общности и за процесите, които протичат в тях.
Прави добро впечатление, че в материалите, включени в “БГ Свят” няма да намерите негативни или жълти новини. Нещо, което напълно съвпада с редакционната политика на в. “България СЕГА”.
БТА е една от българските държавни структури, които положиха доста усилия да се доближат до българските общности в чужбина и да създадат едно интернационално медийно семейство. Пожелаваме на колегите от БТА още по-големи успехи в този нелек процес!

Оксана Момчилова
в. “България СЕГА”

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”, за да получавате инфо 24/7:

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com

Благодарим Ви!

 

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here