Пригожин притисна Путин – светът изтръпна в очакване

26ти юни 2023 – „Болшой театър“ или поредният сапунен сериал от Кремъл наблюдавахме преди дни?

Евгений Пригожин- лидер на наемническата групировка „Вагнер“ се опита сякаш да свали властта в Кремъл. Пригожин е руски бизнесмен, ресторантьор, собственик на кетъринг бизнес. Компанията му се занимава с кетъринг за най-висшите държавни служители в Русия, благодарение на което получава прозвището „Готвачът на Путин“ в медиите. Вместо да го държи извън Русия, предимно в Африка, Путин допусна частната армия на Пригожин да вилнее в собствената му държава. От една страна това беше един от начините диктатурата в Москва да бъде свалена, но има и втори пласт. Пригожин ли ще стане следващият император на Русия? А какво ставна с ядрените оръжия, с които разполага държавата? Говорим за стратегическите ядрени оръжия, не за тактическите.
Появиха се вицове, че Руската армия вече е втора военна сила в Русия, след тази на Пригожин. Явлението една частна армия да застрашава държавната такава не е ново. Нека припомним „Нощта на дългите ножове“ в Германия, когато Хитлер унищожава своя основен опонент – Ерснт Рьом – лидер на щурмоваците от СА. Това също е една сравнително частна армия, вярна на лидера си, така, както е и с Пригожин. Последният оспорва военното ръководство на Русия, точно както и Рьом оспорва решенията на генералите от райхсвера на Хитлер. СА не приемат, че революцията в Германия, поне според фюрера, приключва с възкачването на Хитлер на канцрелския пост.
Пригожин пък не приема неговите „частни“ бойци да подпишат договор с армията на Руската федерация, защото тогава те вече няма да са негови „частни“ бойци, а ще се подчиняват на официалната държавна армия. Той би изгубил властта си, точна така, както и Рьом се страхува за властта си в СА. Налага се Хитлер да го отстрани силово, да разоръжи частите му – които наброяват към лятото на 1934 г. 600 хил. души. Това е една внушителна военна сила. За частите на Пригожин се твърди, че са не повече от 10 хил., но със специалното им въоръжение и повишената им мобилност, те са една никак не малка военна сила.
Твърди се, че Путин е взел за заложник дъщерята на Пригожин, за да спре походът му към Москва, който предизвика паническо бягство на руснаци от столицата със самолети към Анталия и от там към западни държави.
Ако Хитлер атакува директно Рьом, то Путин действа по своя си начин – индиректно. Така той дълги години беше „приятел“ и със Запада, и със севернокорейския диктатор Ким Чен Ун. Накрая се оказа, че Путин през цялото време е играел своята си игра – да се превръща постепенно, но сигурно в съвременен император. Само че ако някога завладяването на чужди земи е било повод за гордост, чрез всяване на страх с военна сила, то сега използването на тези методи превръща ползващия ги в обикновен диктатор от средновековен тип, агресор, който рано или късно си получава заслуженото от международните правораздавателни институции.
Не, Путин няма превъзходство над Пригожин, ако държи дъщеря му за заложник, защото ако в държавната армия на Путин все пак има някакви правила, то в частната армия на Пригожин правилата се подчиняват на интересите на лидера. От този момент тази „частна“ военна групировка вече по същество е възстанническа армия от терористичен тип. Пригожин ще опита да освободи дъщеря си, но дали ще успее, или не, неговите „частни“ войски вече са твърд противник на официалната руска държавна армия. Тоест, Путин си спечели още един враг, но този път вътре, в самото сърце на собствената си държава. Каквото и да стане с дъщерята на Пригожин, ако наистина е заловена от Путин, то бащата ще направи всичко възможно да свали от власт узурпаторите на Кремъл. Да, те са избрани, но колко демократични и честни са били тези избори, при положение, че вече близо 20 години двама души, Путин и Медведев, се „ротират“ на премиерското и президентското място, въпреки формалните избори…! Това истинска демокрация ли е…!?
Най-важният въпрос си остава този за ядрените оръжия. Един видимо неуправляем „свободен електрон“ като Пригожин, не е в състояние да внушава сигурност, за него стратегическите ядрени оръжия биха били онова, което те биха били за Ким Чен Ун – начин да шантажира света със заплахи, така, както го прави Путин сега със собствения си народ. Навремето, по време на Втората световна война, руските войски са имали два възможни пътя – напред към смъртта от врага, или назад към смъртта от дулата на пистолетите на собствените си ЗКПЧ-та – политическите офицери, прикрепени към всяка военна част. В такава ситуация са и днес руските войски, което налага Путин да ползва „услугите“ на освободени от затворите в Русия криминални престъпници, които да се бият на фронта в Украйна с обещанието за амнистия. Това не е просто падение, това е оцеляването на един диктатор. Не е случаен фактът обаче, че все по-често Путин е изобразяван на карикатурите като Муамар Кадафи – емблематичният либийски диктатор, който години на ред тънеше в разточителен арабски разкош, безнаказан, дори и когато извършваше откровени престъпления. Всички обаче си спомняме, как свърши този диктатор. Това е пътят и на Путин. Той трябва да знае, а вероятно вече със сигурност знае, че той е мъртъв, още от деня, в който обяви война на независима Украйна!

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент на в. „България Сега“ в София

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”, за да получавате инфо 24/7:

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here