ТАНЦ В ОГЛЕДАЛНИЯ СВЯТ НА ДУШИТЕ

В събота на 27 май 2023 г. едно чудесно събитие в Чикаго даде възможност да се насладим на красотата и силата на поетичното слово. Нестандартно и красиво. Прекрасен танц на душите, който се завъртя като вихър в залата на център „Малката България“ в Des Plaines. Публиката танцуваше със стиховете на Калина Томова от новата й поетична книга „Танц на душите“, съпроводен от прекрасна музика. И с копнежния зов на тангото, от чийто извивки и пластика извираше страст, загадъчност и нежност (Jorge Niedas, Liz Sung). Един спектакъл от поезия и музика, светлини и сенки, бяло пространство и огледални образи, пътуващи към себе си и към други измерения. Търсещи души, искащи и раздаващи. Режисьорът Иван Ангелов ни преведе през това магично пътешествие, в което стиховете на Калина ни съпровождаха като лъчи от светлина и потъваха дълбоко в душата на хората чрез гласовете на Елка Бърдарова, Крася и Николай Блянгови, Иван Ангелов, Калина Томова. И музика… Като хор на плачещи ангели, в която се разтварят сълзи на болка и радост. Сякаш идваща от далечно пространство, за да насити усещането за съвършенство – Duo Eutopia (Margarita Nikolov, Zhivko Nikolov), Grace Yang.
Нестандартното сценографско решение на художниците Евгения Петров и Ралица Владимирова ни накараха да се пренесем в абсолюта на бялото – чистота и начало, в което изкуството пречиства и възвисява душите. През вратата на другия огледален свят, в който се затваря тялото и душата, за да бъде част от това вълшебно пътуване и да изживее магията на съпричастието. Спектакъл, станал възможен и с техническата подкрепа на Емил Стоев и Ангел Славчев.
Благодаря ти, Калина, за вълшебното слово, с което насити пространството. А то помни и ни връща най-доброто – стократно!

Снежана Галчева – зам.главен редактор на в-к „България СЕГА“, председател на Салон за българска култура и духовност – Чикаго, вицепрезидент на Конфедерация на българските културни организации и дейци в чужбина (ВСОАА)
Снимки: Дарина Проданова

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”, за да получавате инфо 24/7:

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Ако желаете да рекламирате при нас се обадете на тел. 773.317.8035 или пишете на емайл: bg7tv.editor@gmail.com

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here