МАЙСКИ КУЛТУРНИ ПРАЗНИЦИ В ЧИКАГО

24ти май 2023 – Дните на месец май за българската общност в Чикаго съвсем определено може да се определят като майски културни празници. Макар че тези събития са неизменна част и от останалото време на годината, през месеца в който празнуваме най-духовния ни празник, те са особено концентрирани. От началото на годината имахме удоволствие да се насладим на художествени изложби, премиери на книги, театрални постановки, концерти, поетични спектакли, срещи с гостуващи творци, прожекции на филми и много други, но най-грандиозното събитие бе организирания поход-парад от Генералното консулство на РБългария в Чикаго на 21 май 2023 г.

В него взеха участие всички училища, културни организации, представители на бизнеси, фолклорни състави, защото 24 май е празникът, който обединява българите, където и да се намираме по света.


През годините той е именуван различно – Ден на българската просвета и култура, на славянската писменост, на светите братя Кирил и Методий, на буквите. Бил е честван и на различна дата – 11 май.

Но не това е важното, а това, че той е символ на българската духовна мощ. За значението на делото на двамата братя равноапостолните Методий и Кирил е писано много, но дори и тези отминали векове не са достатъчни, за да се преосмисли какво тази писменост дава на света, писменост, на която ние българите сме наследници.

Днес милиони хора по света четат и пишат на българска кирилица, а българският език е признат за официален в рамките на Европейския съюз и е една от най-големите ценности, които притежаваме като народ и държава.

Колкото и технологиите да навлизат в ежедневието ни, писаното българско слово ще продължава да ни вълнува. Още великият Вазов със стихотворението си „Българският език“, (1883 г.) дава отговор на нападките от европейските първенци и български безродници, които смятат езика на нова България за груб и немузикален. Защитава неговата красота и по един неповторим начин ни напомня какво съкровище е езикът, на който четем, пишем и творим. Език, събрал мъките и „стоновете вековни“ на един народ, преминал през величие и робство, но съхранил духовните си ценности.

„Разбра ли някой колко хубост, мощ
се крий в речта ти гъвкава, звънлива –
от руйни тонове какъв разкош,
какъв размах и изразитост жива?
…и с удара на твойта красота,
аз хулниците твои ще накажа.“

Поетът Стоян Михайловски (1892) и композиторът Панайот Пипков (1901) ни оставиха химна, който през годините неизменно звучеше на училищните празници:

„Върви, народе възродени,
към светла бъднина върви,
с книжовността, таз сила нова,
съдбините си ти поднови.“

Прекрасно е, че тук в Чикаго, далеч от Родината ни, имаме творци, които пишат на български език, имаме организации, които показват какво е значението на българската културна традиция, имаме училища, в които децата ни учат историята, езика, културата ни. Защото те са тези, които ще продължат това, което нашите предци създадоха преди векове.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Снежана Галчева – зам.главен редактор на в-к „България СЕГА“, председател на Салон за българска култура и духовност – Чикаго, вицепрезидент на Конфедерация на българските културни организации и дейци в чужбина (ВСОАА)
Снимки:Facebook

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”, за да получавате инфо 24/7:

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here