24 МАЙ И „НЕЩА ОТ ЖИВОТА“ В ЦЕНТЪР БЪЛГАРИКА

В Чикаго всяка година месец май се превръща в истински маратон от културни събития и това е съвсем обяснимо. За неделя, 21 май 2023 г., маратонът завърши в културен център „Българика“, който заедно със Салон за българска култура и духовност, Лига на българските писатели в САЩ и по света и Сдружение „Български художници зад граница“ организираха честването на най-българския празник 24 май. Снежана Галчева направи обръщение към присъстващите за огромното значение на този празник и какво представлява той за нашето духовно възраждане и национално самосъзнание. Калина Томова в нейния разпознаваем експресивно поетичен стил прочете свои размишления за този ден. Василен Васевски поздрави присъстващите и с удоволствие разказа за автора на художествената изложба Шломо Леви, която бе част от честването на празника в Чикаго. Свои творби прочетоха авторите от Чикаго – Добри Карабонев, Костадин Жеков, Снежана Галчева, Севделин Панев, Михаил Цветански, Василен Васевски.

Специално място в това събитие имаше представянето на новата книга на Наско Гелев „Неща от живота“, защото това беше не само премиера, а неговата първа издадена книга.  Чудесно е, че тази нова рожба се появи сред творбите на авторите в Чикаго в навечерието на най-българския празник 24 май. Така че, честито на автора и нека му пожелаем да ни събира по-често по такъв повод, защото той определено има какво да каже на читателите.

Самото заглавие на сборника с разкази ни насочва в посоката, в която ще трябва да се съсредоточим, а именно всички онези неща от живота – добри или лоши, красиви или пагубни, през които човек преминава и заради които този живот си заслужава да се изживее. В книгата са събрани 18 разкази, а три от тях са преведени и на английски език. Въвеждащият увод на литературния критик Георги Николов ни подготвя за това, с което ще се срещнем във всяка отделна история, а естетиката на художествения дизайн и отделните илюстрации, дело на Василен Васевски и Деси Васевски, допълват перфектно емоционалното възприятие. Разказите са написани стегнато, с кратко фабулно развитие и много често с внезапен край, който дава широта за преосмисляне. Така някак си, разказът не свършва с последното изречение, а кара читателят да намира нови решения, според неговото усещане за завършеност. Ставаме свидетели и проследяваме вечните отношения между мъжа и жената, между различните поколения, на верността между приятели, на психологични моменти на преодоляване и надмогване на трудности и житейски проблеми. Чрез героите в разказите на Наско Гелев съпреживяваме как човешкото битие може да се промени драматично, когато се взимат неправилни решения, когато човекът се поддава на слабост или страст, когато няма физическите и морални устои да преодолее трудностите на ежедневието и те го понасят по течението на обречеността. Но в развитието на сюжета остава не тъгата и самосъжалението на героя, а някак си  авторът ни кара да прозрем надежда за спасение и очакване на нещо по-добро, което предстои да се случи. В някои от разказите авторът описва красиви моменти, в които героят му е бил на върха на славата, богатството и величието. Живял е задъхано и бързо, черпейки всичко онова, което животът му предлага, сякаш предусещайки краткостта на момента. Защото това са законите на живота – всичко в него идва и отминава, но важното е как сме преминали, какво сме оставили в него и той в нас. И тук авторът по един разбираем и много човешки начин ни насочва мисълта към философското разбиране за вечния кръговрат на природата и съществуването ни, за това, че човешкият живот е кратък като миг и да го ценим, докато го имаме. За да можем осъзнато да благодарим на Бог за това, което сме – тук и сега, за да преминем през всички „неща от живота“.

Снежана Галчева – зам.главен редактор на в-к „България СЕГА“, председател на Салон за българска култура и духовност – Чикаго, вицепрезидент на Конфедерация на българските културни организации и дейци в чужбина (ВСОАА)

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”, за да получавате инфо 24/7:

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here