Учениците от българските училища в САЩ се обединяват и съхраняват българските традиции под патронажа на Асоциацията на българските училища в Америка (АБСА)

17ти май 2023 – В началото на 2023 година, асоциацията стартира мащабен проект, включващ пет пролетни празника. Тази инициатива последва успешно изпълнения в края на декември 2022г. проект „Да запалим коледния дух заедно!“ Проектът се изразяваше в изработване и запалване на коледни фенери в осем български училища от осем щата (БУ “Патиланско царство”, Мъртъл Бийч, Южна Каролина, БУ “Деца като слънца”, Кънектикът, ПБУ “Елин Пелин” – клон Остин, Тексас, БНУ “Константин – Кирил Философ”, Атланта, Джорджия, БУ “Роден Край”, Ню Джърси, Българско училище в Сиатъл, Вашингтон, БУ „Елин Пелин“, Рали, Северна Каролина и БУ “Родина”, гр. Сейнт Питърсбърг, Флорида).

Целта на проекта „Заедно на пролетните празници през 2023г.“ е да съхрани българските традиции в учениците от българските неделни училища в САЩ, като ги запали в надпревара за изработка на изделия, свързани с най-популярните български пролетни празници. Участниците в конкурса за всеки от празниците са разделени на три възрастови групи: от 4 – 7 години, от 8 – 11 години и от 12 -18 години. Като всяко от българските съботно-неделни училища, партньор на АБСА, може да участва с до 5 участника във всяка от възрастите. Партньорството в асоциацията е абсолютно безплатно.

Първият празник, с който стартира проектът бе „Първи март – Баба Марта“, и разбира се съравнованието между училищата се изрази в изработването на най-красивата мартеничка. 33-ма участника от пет български неделни училища се включиха в надпреварата. Това бяха ученици от БУ “Деца като слънца”, Кънектикът, Първо българско училище “Елин Пелин”, Хюстън, БНУ “Климент Охридски” към “Българска академия в Ричмънд”, Вирджиния, Първо българско училище “Елин Пелин”, клон Остин и Българско училище в Сиатъл, Вашингтон.

Следващият конкурс, с който беше почетен „Националния празник на Република България – Трети март“, бе за рисунка на тема „Свободна България“. В асоциацията бяха получени 18 прекрасни картини от три български неделни училища: БУ “Деца като слънца”, Кънектикът, Първо българско училище “Елин Пелин”, Хюстън и Първо българско училище “Елин Пелин”, клон Остин.

Третият пролетен празник, който зае основно място в проекта, е най-големият християнски празник – Великден. 26 учениците от български неделни училища се бореха за победители за „Най-красивото великденско яйце“. За първите местя се състезаваха оригинално боядисаните яйца от възпитаниците на Българска академия в Ричмънд/БНУ “Климент Охридски”, Вирджиния, БУ “Деца като слънца”, Кънектикът, Първо българско училище “Елин Пелин”, Хюстън и Първо българско училище “Елин Пелин”, клон Остин.

Не беше пропуснат и най-големият пролетен празник и ден на храбростта – 6 май: Гергьовден. Съравнованието този път беше за изработка на „Най-хубавото гергьовско агънце“ от различни материали, като в конкурса взеха участие 23 деца от три щата: Вирджиния с Българска академия в Ричмънд/БНУ “Климент Охридски”, Кънектикът с Българско училище “Деца като слънца” и Тексас с Първо българско училище “Елин Пелин”, клон Остин.

Проектът ще завърши съвсем естествено с отбелязване на 24 май: Ден на българската азбука, просвета и култура и конкурс за „Най-красивата саморъчно изработена картичка с ръкописно изписан поздрав за празника. Срокът за изпращане на снимките на картичките на учениците от 46 български съботно-неделни училища – партньори на АБСА е до 10:00 p.m. EST на 21 май 2023г. на имейла на асоциацията: office@absa-association.org.

Оценителните комисии за различните празници са от представители на различни български институции като Варненски университет в България, сдружение “Бъдеще за децата ни” с ръководител д-р Маргарита Димитрова, учители и/или ученици от гр. Криводол, обл. Враца, СУ “Св. Софроний Врачански” – гр. Пловдив, ОУ „Иван Вазов“- Видин, СУ “Св. св. Кирил и Методий” – гр. Велинград.

Асоциацията на българските училища в Америка обяви и награден фонд, като дарява един брой ваучер в размер на $196 за изпита по български език АЛТА (устен + писмен) на победителя и/ или на неговото училище, който ще бъде определен чрез жребий между всички класирани най-добри изделия във всички възрастови групи за всички празници, в края на месец май.

Асоциацията на българските училища в Америка е организация с идеална цел, която работи усърдно, за да осигури възможността учениците, владеещи български език, да могат да получат сертификат за глобален печат за двуезичност (български език и английски език), носещ им кредити в повечето университети в САЩ. Освен това придобиването на езиковия сертифицикат за владеене на български език увеличава възможностите за по-добра реализация и преимущество при кандидадстване за работа на двуезичните младежи.

Подробна информация за проекта може да намерите на страницата на АБСА: https://www.absa-association.org/projects

Снимки и информация за всички участници и класираните победители, може да видите в публичната фейсбук група: THE ASSOCIATION OF BULGARIAN SCHOOLS IN AMERICA (ABSA)

Офелия Цицкова
за в. “България СЕГА”

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”, за да получавате инфо 24/7:

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here