България споделя павилион на кинофестивала в Кан с още седем държави

14ти май 2023 – България ще има своето място на филмовия пазар, съпътстващ 76-ото издание на филмовия фестивал в Кан. Нашият национален представителен щанд (павилион 131) е споделен с Кипър и още шест балкански държави – Босна и Херцеговина, Хърватия, Словения, Сърбия, Черна гора и Северна Македония, съобщиха на БТА от Националния филмов център (НФЦ).

В рамките на фестивала, който започва на 16 май, НФЦ организира и две събития, на които се очаква да дойдат професионалисти от сферата на продуцентството, разпространението, както и режисьори, партньори, колеги от различни страни.

На 20 май е събитието Happy Hour, съвместно с Кипър, в павилион 131, а на следващия ден – There Is No Place Like Now, в павилион 116 – съвместно с Израел, на тема копродукции и общи проекти. От българска страна ще презентират Петър Тодоров, изпълнителен директор на НФЦ и Севда Шишманова – продуцент, режисьор и журналист.

Тази година имаме селектиран и български продуцент за Producers on the Move в Кан – Ваня Райнова, допълват от НФЦ. Инициативата на European Film Promotion има за цел да представи обещаващи европейски продуценти, свързвайки ги с потенциални партньори за копродукции. Едноседмичният интензивен престой подкрепя позициите им в индустрията, осигурявайки солидна и работеща платформа за следващото поколение кинотворци.

Българското участие е възможно с финансовата подкрепа на НФЦ, допълват още от НФЦ.

БТА

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”, за да получавате инфо 24/7:

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here