Българинът Цанко Цанков се готви в Калифорния за плувен маратон в канала Каталина

Българинът Цанко Цанков е световният номер 1 в маратонското плуване. Към днешна дата той е в Калифорния, където се готви за покоряване на нов рекорд, заедно със своя треньор Николай Илиев, пише сайтът на българите в Калифорния BulgariCA.

Тази година през август Цанков ще стане и първият българин, който ще се впусне за втори път по едно от седемте най-трудни трасета в света, известни като „Oceans Seven”. През лятото той ще плува във водите на Тихия океан в пространството между остров Каталина и Лос Анджелис, т. нар. канал Каталина. Разстоянието, което се очаква да преплува е 32 км (20 мили). Трасето е двойно по-дълго отколкото това на протока Гибралтар.

През 2022 година Цанков стана първият ни сънародник, прекосил Гибралтар между два континента – Европа и Африка. Той финишира като шампион в маратона там сред 24-ата най-добри състезатели в света.

„Разстоянията са най-голямата трудност за повечето плувци в открити води, но за мен температурата на водата е най-важна, както и условията по време на плуването. Затова съм тук“, коментира родният плувец.

Именно върху това акцентира Цанков най-силно в своята подготовка в Калифорния – адаптиране към условията и то в най-големия океан на света – Тихия.

Както и за маратона на Гибралтар, така и за Каталина, българинът е избрал да работи с местни американски консултанти, които познават 32-километровата отсечка и имат опит в преплуването ѝ.

Изключително важно е задължителният придружаващ го, т. нар. „лодка (с) водач”, да се движи бавно и внимателно, точно на определено разстояние встрани от плувеца – така че да не предизвиква вълни, но и да е достатъчно близо до него, от страната, където той вдишва. Придружаващият го не трябва да го изпуска от поглед, за да може бързо и точно да му се подава в определени къси моменти храна и течности. По време на едно подобно плуване се губят повече от 5 килограма тегло.

Лодките на гостите и феновете трябва да се движат зад плувеца. Цялото движение на плавателни съдове в определен диаметър се спира и районът се отцепва от военни катери.

Цанко Цанков е роден на 13 август 1987 г. в Бургас и е един от най-успешните български плувци, най-вече в открити води. Той е многократен национален шампион, световен и европейски рекордьор на 12-часово плуване без прекъсване в 50-метров басейн, майстор на спорта, притежател на Рекорда на Черно море и първият човек в историята, преплувал акваторията на Бургаския залив.

ЙОАНА КРЪСТЕВА
БТА
Снимка: BulgariCA

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”, за да получавате инфо 24/7:

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here