Концерт „Магията на българските гласове“, с участието на солист от Варненската опера, ще се състои в Торонто

10ти май 2023 – Солистът на Варненската държавна опера Гео Чобанов ще бъде специален гост на концерт в Торонто, Канада, който ще се проведе на 11 май и е посветен на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Събитието е под наслов „Магията на българските гласове“, съобщават от Театрално-музикалния продуцентски център във Варна.

В програмата са предвидени популярни арии и дуети, неаполитански канцонети, руски романси, еврейски песни, както и присъствие на българските композитори Панчо Владигеров и Добри Христов, споделя певецът.

Басът Гео Чобанов е поканен за участие от председателката на фондация „Оренда Наследство“ Емилияна Благоева, която е слушала негово изпълнение в „Набуко“ от Верди на фестивала „Опера в Летния театър“ във Варна през 2022 г. За изпълнението си пред българската общност в Канада, той е избрал арии на Дон Базилио от „Севилският бръснар“ на Росини, на Фигаро от „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт, на Дулкамара от „Любовен еликсир“ на Доницети. За първи път ще изпълни ария от мюзикъла „Цигулар на покрива“ от Джери Бок.

Певецът е бил солист на оперния театър в Русе, а от 2013 г. е във Варна. Има изяви във всички български оперни театри, гастроли в много страни на Европа и участия в престижния оперен фестивал в Солотурн, Швейцария с оперите „Евгений Онегин”, „Манон Леско” и „Травиата”.

Освен него, в концерта ще се включи и мецосопраното Мила Йонкова, която отдавна живее в Канада. Тя се изявява като певица, диригент и преподавател по музика. Завършила е Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив, свирила е като главен обоист в няколко симфонични оркестъра. В концерта на 11 май в Торонто ще се представи с арии на Кармен от едноименната опера на Бизе, а заедно с Чобанов ще предложат дуети от Моцарт, Росини, Доницети, Верди, Гуно.

ВАЛЕНТИНА ДОБРИНЧЕВА
БТА
снимка: ТМПЦ-Варна

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”, за да получавате инфо 24/7:

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here