Седма среща на кубинците, завършили висше образование в България, се състоя в Хавана

Седмата среща на кубинците, завършили висше образование в България, се проведе в Хавана. Независимо от сложната ситуация, произтичаща от горивната криза, в която страната се намира, събитието уважиха 120 кубински граждани, някои от които пристигнаха от други градове и държави. Присъства и целият екип на посолството ни в Куба, съобщиха за рубриката БГ Свят на БТА ит дипломатическото ни представителство.

Срещите се провеждат традиционно от октомври 2015 г. като организацията е на ротационен принцип – редуват се посолството и неформалният организационен съвет на групата на училите в България. Тазгодишната среща беше организирана от кубинската страна с финансова подкрепа от българската дипломатическа мисия, пише в сайта си МВнР.

В продължение на отправеното от посланик Тодор Кънчевски предложение на предходната среща през 2022 г., беше взето решение да бъде издадена книга с истории и снимки, предоставени от завършилите български университети кубинци, които представят техните преживявания и емоции от времето на пребиваването им в България. Определени бяха срок за набиране на материали и лицето, което ще подготви съдържанието на книгата. Посолството ще помогне за издаването и разпространението ѝ.

Изненада на събитието беше появата на кубинец, учил през 70-те години на миналия век във ВИФ /Национална спортна академия/ и спечелил конкурса „Мистър Варна“ през 80-те години, който изпя няколко песни на български език.

ЮЛИЯ ХРИСТОВА
БТА
Снимки: МВнР/ Посолство на България в Куба

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”, за да получавате инфо 24/7:

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here