Генералният ни консул в Ню Йорк се срещна със сънародници в Бостън

10ти май 2023 – Генералният консул на България в Ню Йорк Ангел Ангелов бе на двудневно посещение в Бостън за срещи с българската общност там. Това съобщи самият той специално за рубриката БГ Свят на БТА.

По време на визитата бе отделено внимание на Българския център в Нова Англия и в частност на Българското училище „Св. св. Кирил и Методий” в Бостън.

В рамките на посещението генералният консул се запозна с учебния процес във всички класове, проведе разговор с ръководството на училището, учители и родители и изнесе лекция на тема „Функции и дейности на генералния консул“.

„Успяхме да проведем презентацията на живо чрез зум и да включим пълноценно и учениците от виртуалните класове“, посочиха от образователното средище.

„Малките ни ученици с интерес научиха какво означава да бъдеш консул на България и кога е нужно да се показват и подновяват българските паспорти. Много от малките ученици споделиха как представят България в американските си училища и г-н Ангелов ги похвали, че споделяйки факти за нашата азбука и разказвайки за историята и обичаите на България, те също се превръщат в посланици на България“, информираха още от учебното заведение.

В същия ден там се проведе и благотворителна разпродажба на домашни сладкиши и на български книжки, като всички приходи се събираха за нуждите на училището.

По-късно през деня Ангел Ангелов вечеря с представители на българската общност. Генералният консул се запозна и с отец Румен Пеловски от църквата “Св. Петка” в Бостън.

Проведени бяха десетки разговори на тема добри практики в учебния процес зад граница, предизвикателства, потребности и т. н. Обсъдени бяха и възможностите за задълбочаване на партньорството между общността и генералното консулство.

Състоя се и консулски ден, в рамките на който консулът Любомира Георгиева предостави консулски услуги на около 35 семейства.

ЙОАНА КРЪСТЕВА
БТА
Снимки: Генерално консулство в Ню Йорк

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”, за да получавате инфо 24/7:

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here