САЩ върна на България културни ценности по време на церемония

Церемония по връщането на културни ценности на българската държава от страна на американските власти, в сътрудничество с представителството на МВР във Вашингтон, се проведе в посолството ни в САЩ. Това съобщиха от дипломатическото ни представителство в своята Фейсбук страница.

Предметите са около 3000 броя, като голяма част от тях са римски монети. Те са иззети от граничните служби на САЩ при опит нелегално да бъдат внесени на американска територия.

Посланик Георги Панайотов приветства предаването им и отчете успешното сътрудничество между правоприлагащите органи на България и САЩ, както в този, така и множество други случай. Той поздрави представителите на Департамента по вътрешна сигурност и на Държавния департамент за положените усилия в борбата им за пресичане трафика на културни ценности, водещ до културно, научно и историческо обедняване на страни пряко засегнати от този вид престъпления.

Заместник-директорът на Разследващото бюро (HSI) към Департамента по вътрешна сигурност на САЩ Дейвид Магдъкс подчерта добрите резултати от сътрудничество с правоприлагащите органи на България, довело да връщането на иззетите културни ценности. Той посочи, че именно случай като този показват доброто и бързо взаимодействие между двете държави, водещо да осезаем и положителен резултат за двете страни.

Посланик Георги Панайотов и заместник-директорът на НSI Дейвид Магдъкс подписаха сертификат за трансфер, с който предметите бяха официално предадени на България.

ЙОАНА КРЪСТЕВА
БТА
Снимка: Посолство на България в САЩ

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”, за да получавате инфо 24/7:

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here