АНГЛИЙСКИЯТ ЕЗИК КАТО ЦИВИЛИЗАЦИОННА ЗАПЛАХА

Защо да учим или да не учил чужди езици?!

Английският език винаги е бил особено динамично следен и проверяван във времената на комунистически режим в България. Хората, които завършваха английска филология у нас в онези години бяха следени много повече, защото те бяха считани за потенциални емигранти, хулители на режима и антикомунисти, доколкото тогава въобще можеше да има някакъв, макар и зачатъчен антикомунизъм.
Хората които бяха учили и знаеха английски език бяха една по-особена категория за властта тогава, те бяха хем нужни, защото някой все пак трябваше да знае английски, за да върши и работата, която изискваше такива умения и знания, хем и ненужни, защото бяха опасни за властта.
Хората с професионално ниво на владеене на английски език, а и останалите, които го говореха и пишеха тогава, в годините на комунизма, бяха считани за прозападни проводници на култура и влияния, които комунистите не желаеха да виждат в нашата комунистическа родина.
Иран забрани преди няколко години преподаването на английски в началните училища, след като иранският върховен водач аятолах Али Хаменей заяви, че ранното изучаване на този език създава условия за западно “културно нашествие”.
“Преподаването на английски език в официалния курс на обучение на държавните и частните начални училища е против законите и правилниците”, заяви тогава по иранската държавна телевизия ръководителят на държавния Висш съвет за образованието Мехди Навид-Адхам, цитиран от “Ню Йорк таймс”. По думите му в този етап на образованието трябва да се положат основите на иранската култура в програмата на учениците.
Някои начални училища в страната преподават английски, но обикновено това се случва в средния етап на образованието, на възраст между 12 и 14 г. Някои деца учат език на допълнителни уроци извън учебната програма.
Колко познато е това. Чужд език се учеше и в комунистическа България, но някак беше неглижиран. Английският започваше да се изучава по-късно от руският език например, което показваше приоритета на властта.
В реч от 2016 г. върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей предупреди за опасностите от “културна инвазия” в страната и изрази гнева си от “преподаването на английски дори в предучилищните учреждения”. Той каза, че макар да няма нищо против да се учат чужди езици, става дума за “разпространяването на чужда култура в страната между деца, младежи и млади възрастни”.
Именно това бяха и доводите на българските властници по време на комунистическия режим – езикът като проводник на западно влияние.
Междувременно външният министър на Иран предупреди съседните страни да не разпалват несигурност в страната му, имайки предвид антиправителствените протести, които заляха тогава Иран. Мохамед Джавад Зариф говори пред конференция за сигурност в Техеран, повтаряйки позицията на иранските власти, които твърдят, че чужди държави са предизвикали размириците. Зариф подчертал, че “никоя страна не може да създаде сигурна среда за себе си за сметка на създаването на несигурност сред съседите си”.
Въобще темата за мира и равенството винаги е била тема и за комунистичмеската власт в България, когато постоянно се наливаха информации за милитаризъм, мир и омиротворяване. В същото време СССР , към чиято военнополитическа ос принадлежеше и нашата страна, не се разоръжаваше, но пък умело обясняваше, как военното присъствие в други държави е опит за тяхното „освобождение“ от оковите на капитализма и през тази почти прозрачна маска се прокарваше кървавата диктатура на пролетариата.
И да попитаме сега, когато има криза в Иран, това ли беше основната тема – за английския език, това ли е проблемът на Иран днес…!?!?! Това се нарича димна завеса и се прави по класически гьобелсовски образец за изместване на акцента и замяна на информационния епицентър на обществото. Така се правеше някога, а в известна степен и сега, в България. Така се маскираха и се маскират истински проблеми.
Една от главните теми на специалното заседание на парламента на Иран, свикано от депутати реформатори, е била свързана с това да се осигури на задържаните демонстранти, особено студенти, приемлива правна помощ и преглед и незабавно да се поправят арести, сметнати за “грешка”. Така се всява страх и се наслагва една тема върху друга. Когато имаш икономически проблеми, или политическа несигурност, английският език, който „внушава“ „опасно“ прозападно мислене се превръща в основен приоритет!

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент на в-к „България Сега“ в София

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”, за да получавате инфо 24/7:

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here