Наша сънародничка издаде книга в Чикаго за кандидат-студенти

Ученето в колеж не трябва да е непосилно! Ето защо “Destination College” влагат техния над 12-годишен опит при планирането на колеж, опростяването на процеса за прием, получаването на финансова помощ, елиминирато на стреса и избягването на скъпи грешки! Независимо дали започвате като първокурсник или сте старши студент, има решение на всяка стъпка от пътя!

Предлагаме на вниманието на читателите на в. “България СЕГА” интервю с Лора Георгиева – президент на “Destination College” по повод издаването на нейната книга “What Ohers Don’t Tell You About College Planning”:

Защо реши да се занимаваш с този бизнес?
Докато работех като финансов консултант, имах много клиенти, които бяха объркани как да се справят със самия процес по кандидатстване за колеж и отпускане на финансова помощ. Затова се насочих към разширяване на моите познания в тази област, чрез посещаване на различни семинари и вземане на сертификат за College Planning. Всеки проблем създава възможност за развитие, и затова се насочих в тази област. През 2011, когато получих моя сертификат, бях една от 11-те, които са Certified College Planners, а същевременно почти всяко семейство се сблъсква с този проблем.

Каква е сумата на студентския дълг в САЩ?
Сумата на студентския дълг е $1.75 трилиона. Всяка година цената на колежите се увеличава с около 7%, докато федералните и щатски помощи остават почти същите. Затова повечето студенти и предимно техните родители са принудени да вземат огромни студентски заеми, за да могат да получат образование. А защо в Америка има толкова голям студентски дълг? По простата причина, че няма ограничение на таксите за обучение към държавните университети и колко могат да се увеличават всяка година. Също така, държавните заеми нямат преквалифициране по кредитна история, доходи на наемателя и ограничение на сумата на заема, когато родителите кандидатстват за Parent Plus Loan. Всеки може да вземе неограничен заем стига да няма кредитори, на които да дължи суми… Но това, което не разбират повечето заемополучатели е че заемът е с 8 % лихва, 4 % origination fee, и след това държавата има право да вземе обратно дължимата сума от техните спестявания, имоти и социални осигуровки.

С какви клиенти работиш: американци, имигранти…?
Работя с всички националности. Моята цел е да помогна на всеки студент, който има амбицията да получи образование и да реализира своята цел по най-добрия академичен и финансов метод. Работя със студенти не само от Америка, но и от други части на света, които искат да получат образование в Америка или Американски студенти които искат да учат извън Америка.
Най-успешният ми клиент е бежанец от Судан, който го приеха в Харвърд с 2.7 GPA с пълна стипендия. В момента учи право и целта му е да се върне в своята държава и да промени законите в Судан, така че населението да се чувства независимо и да живее в сигурност и мир.

Кои са основните грешки, които допускат кандидат студентите и техните родители?
Не знам откъде да започна 🙂 По принцип това са масовите грешки които повечето студенти и родители правят:

Академични:

1. Повечето кандидат-студенти в момента кандидатстват без да прилагат резултати от ACT/SAT тест. Да, вярно е че много университети не изискват задължително тези тестове, но за да получат по-добри стипендии и да влязат в по-добри университети, прилагането на резултатите от тези тестове е препоръчително (в някои случаи дори задължително). Във Флорида, например, държавните университети изискват ACT/SAT резултати. Ако кандидат студентите решат да се явят на ACT/SAT тест е препоръчително да го вземат поне 3 пъти, като с всяко следващо явяване се очаква да си увеличат резултата.

2 Повечето кандидат студенти нямат опит с клубове и други занимания в областта на кариерата, която биха искали да изградят. Например, ако кандидат-студентът отдава повече от времето си на спорт, музика и други занимания, които изискват много време и няма да продължи този талант или хоби през студентските си години, тогава е по-подходящо да се насочи към занимания, които да подсилят шансовете им за прием в университета. Например, ако студентът иска да учи бизнес е препоръчително да избере класове свързани с бизнес през средното си образование и да се включи в клубове за бизнес, като например Future Business Leaders of America, Business Professionals of America, Investment Club, Entrepreneurship Club…

3 Също така, повечето кандидат-студенти имат две или три години изучаване на чужд език. Минимумът е две години. Ако вземат чужд език повече от две години, това ще им помогне с кандидатстудентските изпити и ще им даде предимство. Ако е възможно да вземат Seal of Biliteracy, който е сертификат, че владеят съответния чужд език, ще е от голям плюс, когато предават своите молби за прием в университет.

4. Много деца са объркани каква специалност да изберат. Когато работя с ученици им предоставям онлайн тест, който ми помага да ги насоча в правилната посока по отношение на избора на специалност. Това елиминира стреса към коя кариера да се насочат и в същото време помага с избора на класове и клубове през средното им образование, за да са по-добри кандидати за колеж, когато дойде време за кандидатстване.

Финансови:

1. Късно попълване на Fafsa и CSS Profile Form. Двете форми е препоръчително да се попълнят през Октомври, защото държавните, щатските и частните финансови помощи се разпределят към семействата подали формите навреме, и ако не са попълнени до средата на Ноември, тогава студентите могат да загубят част от своята финансова помощ.

2. Повечето студенти пропускат срока за подаване на университетски и местни стипендии. Тази седмица един моите студенти спечели $6,000 от Rotary Club, защото кандидатствахме за всяка възможна стипендия. Когато се положат нужните усилия, резултатите винаги са налице.

3. Договаряне на финансовата помощ. Да, като получите финансовата офертата от колежа може да поискате повече. Миналата седмица помогнах на един мой студент, който е също българин да получи допълнително $6,000, чрез договаряне на сумата.

С какво може да помогне твоята нова книга (“What Ohers Don’t Tell You About College Planning”?
Моята книга може да помогне с изготвянето на план и представа накъде да се насочи ученикът и родителите му през четирите години на средното си образование, за да се избегнат грешките посочени в горния параграф. Аз предлагам безплатна консултация за да Ви ориентирам в правилната академична и финансова насока.

Ред.Бел.: Книгата може да се намери на Amazon на този ЛИНК.

Българската общност в Чикаго е най-голямата в Северна Америка. Вече има много българи родени тук или дошли в ранна възраст, които се нуждаят от твоите услуги. Кога те трябва да се свържат с теб?
Аз съм благодарна, че работя с много български семейства и ми доставя удоволствие да помогна на деца, които имат амбицията да изградят кариера тук. Работя със ученици от 8 ми клас до завършване на магистратура, висше за лекар или адвокат.

Как оценяваш нивото на образованието в САЩ?
От моя опит учениците, с които съм работила досега (скорошни имигранти), са много по-напред с математиката и изучаването на чужди езици. Имах студент от Израел, който говори пет различни езика, включително и китайски. Аз му помогнах с кандидатстудентските есета и попълването на молби за прием в колеж. Горда съм да споделя, че сега той учи в Georgetown University – доста престижен университет.
Обучението в Америка има и своите предимства. Тук децата имат право да избират различни класове в зависимост от техните интелектуални интереси. Дава им се право да се развиват в различни области, а не насила да учат това, което не ги интересува. Самата система за обучение е ориентирана към таланта на детето.

Доколко е важно висшето образование днес за успешното развитие като бизнес предприемач или като служител? Заслужава ли си инвестицията?
В момента има голям недостиг в сферата на trade jobs, които в повечето случаи плащат $75 на час и нагоре. Повечето изискват само средно образование или две години в местен колеж, без натрупването на стотици хиляди студентски заеми. Според мен, не всеки има нужда от бакалавърска или магистърска степен. Но за някои професии те са просто задължителни. Не всеки предприемач или служител има нужда от висше образование, но и не всеки има дисциплината на Бил Гейтс или Стийв Джобс да разработи гениална идея. Образованието не е гаранция за успех, но образованието плюс устремената амбиция е гаранция за успех.

Елон Мъск споделя в едно интервю, че информацията в днешно време е лесно достъпна и евтина и че колежите не са нужни за придобиване на знание, а по скоро за прекарване на приятно време с връстници. Съгласна ли си с подобно мнение?
Не, не съм съгласна, защото колежите имат програма с класове, които са нужни на студента за да придобие знания и опит в областа на кариерата си. Колежите имат отдели за изследвания, за пътуване в чужди държави и също отдели, които подкрепят предприемаческите идеи на своите студенти. Много от сегашните иновации са започнали именно в университетите.
Иформацията е лесно достъпна и всеки решава дали да се възползва от нея или да си губи времето. За един информацията може да даде тласък на развитие и нов бизнес, а за друг може да е средство за игра на електронни игри :). И в двата случая някой печели, само че във втория печели този, който е използвал информацията да създаде електронната игра.

Изкуственият интелект навлиза все по-широко в нашия живот и застрашава милиони работни места. Как можем да се предпазим от тази опасност?
Не можем да се предпазим, защото това е бъдещето. Можем да се научим да работим с изкуствения интелект и да го използваме за наше предимство. Повечето университети дори предлагат специалност “Изкуствен Интелект”. Всеки проблем е шанс за успешна реализация. Колкото по-рано се научим да работим с изкуствения интелект, а не против него, толкова по-успешни ще бъдем в развитието си като професионалисти.

Ето какво споделят клиенти на Destination College“:

“Казвам се Desmond Clark и съм бивш NFL player. Бях в отбора на Chicago Bears 9 години, от 2003-2011. Лора ни помогна много, да разберем самият процес за кандидатстване в колеж, как да увеличим шансовете на нашето дете да бъде прието там където иска, и в същото време Лора ни спести огромна сума чрез намиране на грантове и стипендии. Аз съм изключително сигурен в работата на Лора. От спортен опит, вие винаги бихте искали да сте обкръжени от добри спортни партньори. Лора е един от тях, тя ще ви помогне не само да изберете най-добрите стъпки за кандидатстване в колеж, но и ще бъде вашият quarterback. Моят опит когато работих с Лора беше чудесен, и мисля че вашият опит с нея ще бъде чудесен също” – Desmond Clark, Chicago Bears.

***

“Нашият опит с Лора беше страхотен. Тя е изключително опитна в областта на подготовката за колежи и ни напътстваше всяка една стъпка от процеса. Лора ни помогна да попълним формите за кандидатстване, финансова помощ, написването на есета… Допълнително Лора помогна на сина ми да избере специалност, която той дори и не подозираше, че може да му хареса. С помощта на Лора, моят син кандидатства в седем университета и го приеха във всичките. След като беше приет, Лора ни помогна с избора на колеж и ни обясни финансовите оферти от всяка институция. Тя също ни помогна да намерим и да кандидатстваме за частни стипендии и при избора на общежитие. Просто казано, тя е незаменима. Лора е винаги учтива, внимателна, и дава всичко от себе си, за да постигне вашето дете най-добрите кандидат-студентски резултати. Самото кандидатстване е дълъг процес и има доста неща, които повечето от нас биха пропуснали. Лора е нашият пътен ангел през този объркан и стресиращ етап. Изключително препоръчвам нейните услуги. Със сигурност ще сте благодарни, след като свършите да работите с нея!” –  С. Верновски

Светлозар Момчилов
в. “България СЕГА”

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”, за да получавате инфо 24/7:

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here