Как гласуваха българите в САЩ и по света?

Феноменът „Възраждане“

Да живееш на Запад, но да обичаш Русия е повече от необяснимо

Какъв е профилът на българския емигрант, това е въпрос, на който отговор днес е почти невъзможно да се даде. Преди години, около Балканските войни в началото на ХХ в., българите напускат пределите на Стария край, както наричат родината, за да припечелят и да се завърнат. Целта им е била да си купят добитък и/или малко земя и да се задомят.
По-късно причините за емиграция са политически, във времената на комунизма в България. След промените от 1989 г. причините отново се променят и те отново са икономически. Хората просто търсят по-добър живот на Запад. Днес обаче вече не е ясно, защо българите емигрират, а още по-неясно е, кои българи емигрират. Богатите хора са си богати и в България, и извън България. Умните хора са си умни и в България, и извън България, необразованите и безперспективни хора са си такива и в България и извън нея.
Сега обаче една интересна тенденция се наблюдава от няколко години и обяснението й е почти невъзможно, точно както е невъзможно и обяснението на причините за емиграцията днес. Става дума за една българска политическа партия, която традиционно вече, в продължение на няколко избора, печели главозамайваща подкрепа от българската диаспора. Това е „Възраждане“. Вече писахме, че името вероятно подвежда избирателите. Иначе не можем да си обясним, как така една проруска партия, която е за изолация на България и за напускане на НАТО и ЕС, печели гласове от българи, които се намират имено в държави, които традиционно са членове на същите международни организации. Впрочем, за проруска партия „Възраждане“ беше обявена и от популярни и традиционни западни медии. Именно те определиха и коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ като либерална, а „ГЕРБ-СДС“ като консервативна.
На последните парламентарни избори проруската „Възраждане“ почти навсякъде извън България е втора политическа сила. Дори в САЩ, в секциите в Джаксънвил и Лас Вегас, а за малко и в Атланта, партията, която е против Америка и Запада, има първо място по брой на подадени бюлетини…! В САЩ коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ има първенство. В няколко секции в Лондон обаче проруската „Възраждане“ отново е водеща политическа сила. Прави също впечатление, че в Испания, където също традиционно има много български имигранти, „Възраждане“ е първа политическа сила в някои от секциите в Мадрид и също е убедително преди консервативното обединение „ГЕРБ-СДС“, включително и в секциите в Барселона и Гран Канария. Разбира се, традиционно в Русия – в Москва и в Санкт Петербург води „Възраждане“ като припозната проруска партия.
Въпросът е, защо хора, които живеят на Запад и се ползват активно от всичките достижения на така наречената западна демокрация, гласуват на изборите за български парламент за партия, която открито се противопоставя на същите тези ценности на същата тази западна демокрация? Това е някаква много странна и изключително устойчива шизофренична тенденция на изборите вече за трети пореден път извън страната, а и вътре в нея…!
Дали емигрантите ни са лесно манипулируеми от името „Възраждане“ и си мислят, че едва ли не това са новите „възрожденци“, които ще изведат България от блатото, в което се намира…?! Едва ли обаче хора, които се противопоставят на НАТО и ЕС, искат България да е част от западните политически и социални достижения…!
Да напуснеш България и да отидеш на Запад, за да живееш по-добре, и в същото време да гласуваш за партия, която се бори България да не е част от този западен модел е наистина необяснимо! Едва ли само името „Възраждане“ заблуждава родните избиратели извън България, но заради тях, заради тези, които избират „Възраждане“, но живеят и работят на Запад, в България все по-усилено се говори за това, дали не трябва да се ограничат правата за гласуване на българите извън България!!! Заради тези, които избират „Възраждане“ и Русия, но не живеят в Русия, може да се реши българите извън България да нямат право на глас, защото според експерти, не е честно онези, които не живеят в България, да определят съдбата на тези, които живеят в България!
Няма как да се ограничи гласуването на българи в определени държави, защото това е дискриминация. Няма как и да се ограничи гласуването по признак „образователен ценз“, защото и такива опасения има, че „прости хора гласуват за прости и продажни политици“. Единственото което ни остава е да се запитаме, дали пък наистина не сме толкова прости всички!? Нима е нормално да си избирател на проруска партия, която открито говори срещу Америка и да отидеш да живееш точно в тази Америка…!? Излиза, че на приказки някои са големи патриоти, но на практика са напълно обикновени идиоти…(!!!), (извинявам се за епитета, но все по-осезателно ми се струва, че сравнението се налага от само себе си!!!).

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент на в. „България“ в София

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”, за да получавате инфо 24/7:

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here