Български писател е сред водачите в литературна класация в Бразилия

Българският писател Илко Минев е на едно от челните места в класация в Бразилия, публикувана в Publishnews.com.br Книгата му „Преди да замлъкна“ разкрива частица от епопеята за спасяването на 50-те хиляди български евреи от газовите камери по време на нацисткото владичество в Европа. Това пише в своя публикация в социалните мрежи Центърът за еврейско-българско сътрудничество “Алеф”, позовавайки се на сайтовете literaturensviat.com и ilkominev.com.

„Преди да замлъкна” е писателският му дебют. Авторът живее в Бразилия от 40 години. Започва да пише проза на 66-годишна възраст, след като решава да зареже кариерата си там.

Романът излиза през 2014 година, но достига до бразилските си читатели през 2021 година.

С „Преди да замлъкна“ Илко Минев разказва една непозната за много хора история. Днес почти всички са чували за Холокоста, но малцина знаят историята за Алберт Гьоринг и спасените от него евреи. Един от тези евреи е бил чичото на Минев – Лико. Писателят се чувства длъжен на Алберт, на Лико, на Берта, на родителите си и всички, които са преживяли ужасите на Втората световна война. Именно в тяхна чест той създава своя първи си роман, който е мозайка от факти и случки в живота на много различни хора, подправени с щипка фантазия.

Илко Минев е роден през 1946 г. в София. Средно образование завършва с отличен успех и следва немска филология. Неговият състудент и приятел Жерминал Чивиков е задържан и осъден да лежи четири години в затвор заради политическа дейност. Минев също е разследван и върху него пада съмнение за неблагонадежност.

На българския книжен пазар са книгите: „В сянката на изгубения свят”, „Дъщерята на реките” „По следите на Алемоа” и „Преди да замлъкна”.

ЮЛИЯ ХРИСТОВА
БТА

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”, за да получавате инфо 24/7:

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here