Република Финландия вече е пълноправен член на НАТО

4ти април 2023- Днес министрите на външните работи на страните-членки на НАТО приветстваха Република Финландия като 31-вия пълноправен член на Алианса.

Присъединяването на Финландия значително ще допринесе за сигурността в евро-атлантическата зона. Членството на страната в НАТО ще изпрати ясно политическо послание за релевантността и силата на Алианса и за валидността на политиката на отворени врати, която България последователно подкрепя. Ще открие и допълнителни възможности за засилено двустранно сътрудничество в сферата на отбраната.

В най-скоро време очакваме Кралство Швеция също да стане пълноправен член на Алианса. Присъединяването на двете страни към НАТО ще бъде значима крачка към установяването на трайна сигурност и просперитет в Европа.

Република Финландия и Кралство Швеция депозираха кандидатурите си за присъединяване към НАТО на 18 май 2022 г. Протоколите за присъединяването на двете страни към Алианса бяха подписани на 5 юли 2022 г. в Брюксел. На 13 юли 2022 г. Народното събрание на Република България ратифицира протоколите за присъединяването на Република Финландия и Кралство Швеция към Северноатлантическия договор.

www.mfa.bg

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”, за да получавате инфо 24/7:

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here