Проф. Благомира Липари получи медал за принос към българското изкуство и култура по света

Генералният консул на България в Чикаго Светослав Станков връчи медал „Иван Вазов” на музиканта проф. Благомира Липари. Отличието е от името на Райна Манджукова, директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина, за значителен принос към българското изкуство и култура по света. Това съобщи самият Станков в профила си във Фейсбук.

Награждаването се проведе при откриването на юбилейната изложба „Неравноделно време“ („Irregular Time”) на Кина Бъговска – един от най-разпознаваемите български творци в Чикаго и САЩ.

Експозицията беше открита с изпълнение на цигулка от проф. Благомира Липари, виртуоз и педагог, отдала творчеството си в запазване и популяризиране на богатството на българските ритми и класическа музика.

Липари е неразделна част от съвместния проект, посветен на асиметричното ритмично време в българската музика. Изложбата „Неравноделно време” съчетава в себе си визуално изкуство, поезия и музика.

Самите картини са базирани на традиционните ръчни бродерии и ръкоделия, където шевиците се предават от поколение на поколение и моделите се изграждат от ритмични фигури и орнаменти. Този визуален език в творбите на изложбата още по-силно въздейства, когато се интегрира с поезия и музика.

ЙОАНА КРЪСТЕВА
БТА
Снимки: Светослав Станков, Генерален консул на България в Чикаго

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”, за да получавате инфо 24/7:

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here