Изложба с над 250 яйца от 6 континента на д-р Ваня Велкова

2ри април 2023 – Д-р Ваня Велкова е дългогодишен кореспондент на в. “България СЕГА” в Германия. Тя е и голям ценител на българския фолклор, колекционер и дарител.
Община Ямбол съобщи за поредната изложба на Ваня посветена на Великден:
“Изложба представя над 250 яйца от 63 страни и 6 континента в ямболския Безистен!
Ямбол ще бъде вторият град в България след Пловдив, в който ще бъде представена изложбата „Целият свят от едно яйце“, организирана от Община Ямбол, Културно-информационен център „Безистен“ и д-р Ваня Велкова.
В 18:00 часа на 5 април, сряда, в зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“ ще се състои откриването на интересната експозиция, посветена на Великден. В изложбата ще бъдат подредени над 250 яйца от 63 страни и 6 континента, сред които България, Германия, Италия, Испания, Русия, Полша, Чехия, Унгария, Румъния, Украйна, Великобритания, Исландия, Перу, Бразилия, Парагвай, САЩ, Гватемала, Куба, Мексико, Мароко, Египет, Танзания, Кения, Афганистан, Пакистан, Индия, Япония, Сингапур, Виетнам, Тайланд, Шри Ланка, Малайзия, Австралия, Нова Зеландия, Индонезия, Турция, Оман.


При откриването на експозицията ще бъде представено луксозното цветно двуезично българо-немско издание „Яйцето“ на д-р Ваня Велкова, което е единствено по рода си в България, разказва за феномена „Яйце“ и разнообразието на яйца от 60 страни на 6 континента от нейната частна колекция.
В програмата на културното събитие е включена публична лекция на тема „Яйцето на народите по света“.
Д-р Ваня Велкова е родена в Пловдив. В продължение на повече от 25 години живее и работи в Германия. Тя е доктор по психология, преподавател, лицензиран експерт по „Международен етикет и протокол“, публицист, кореспондент на вестници и радио в България и чужбина, колекционер, дарител.
Инициатор и създател е на Българското училище в Хамбург, негов първи директор и учител. Д-р Ваня Велкова е и един от основателите на Асоциацията на българските училища в чужбина.
Тя е изследовател на българските народни традиции и обичаи, носии и накити, а също така на традиции и костюми на други народи. Притежава самобитна колекция от автентични български народни носии и накити, представяна в България и по света.
Д-р Ваня Велкова е удостоена с много награди, сред които е и „Българка на годината“ за 2016 година.”

Изт. Община Ямбол

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”, за да получавате инфо 24/7:

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here