Български съкровища ще гостуват на музея “Фийлд” в Чикаго

Български съкровища ще гостуват в природонаучния музей “Фийлд” в Чикаго в рамките на изложбата “Първите владетели на Европа”. Експозицията ще бъде открита на 31 март, съобщиха в страницата си във Фейсбук от Българо-американската културна асоциация.

В изложбата ще бъдат показани експонати от България, Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Румъния, Северна Македония, Сърбия, Унгария, Хърватска и Черна Гора. Те ще бъдат изложени за първи път извън държавите, в които са открити.

България ще бъде представена с експонати от Националния исторически музей, Регионалния исторически музей в Русе и Регионалния исторически музей във Варна.

Както БТА писа – в миналогодишното издание на изложбата страната ни изпрати по-голямата част от съкровището от могилата Маломирово-Златиница в Южна България, включително златен венец, златен пръстен, наколенник и ритон. Отвъд Океана замина и Боровското съкровище, което е изложено в НИМ, но е собственост на музея в Русе.

Мисията на Българо-американската културна асоциация е да изучава, опазва и популяризира българската култура и изкуство във всичките им форми. Организацията провежда обучения по изкуства, популяризиране и споделяне на информация. Визията на асоциацията е да обогатява българската общност чрез изкуствата. Участва в различни събития, като изгражда силни регионални партньорства и сътрудничество с други общности.

МАРИЯ ГУЦЕВА
БТА
Снимка: Българо–американска културна асоциация

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”, за да получавате инфо 24/7:

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here