Ползи и рискове от кафето

Кафето съдържа хранителни вещества. То е богато на антиоксиданти като полифеноли, катехини и флавоноиди.  Независимо от тези предимства, кофеинът в кафето е стимулант и може да предизвика проблеми.

Подобно на доста храни и напитки, подробни проучвания за кафето няма. Повечето от информацията, с която разполагаме е въз основа на наблюдения, което от своя страна не позволява на учените да направят крайни заключения.

Кофеинът в кафето може да предизвика безсъние, особено ако се консумира след обяд. Жените, които са преминали през менопауза и хората, които се опитват да намалят или прекратят тютюнопушенето, елиминират кофеина по-бавно. Кафето също така повишава хормоните на стреса кортизол и епинефрин.

Този стимулиращ ефект на кафето може да предизвика безпокойство, пристъпи на паника, нервност, раздразнителност и безсъние. Тези симптоми са по-често срещани при консумация на повече от 3-4 чаши кафе на ден. Хората, страдащи от тревожно разстройство може да развият тези симптоми, ако приемат повече от една чаша кафе на ден.

Кафето не причинява коронарна артериална болест, но стимулиращите ефекти на кофеина може да увеличи натоварването на сърцето. Стенокардията и инфарктите са по-чести, особено при консумирането на повече от две чаши кафе на ден. Кафето увеличава и риска от аритмии.

Вероятно не помага за предотвратяване на захарен диабет, но спомага при загубата на тегло. Надеждни доказателства, че кафето увеличава риска от рак или го предотвратява, няма. Но е вероятно полифенолите, които кафето съдържа да възпрепятстват рака.

Усвояването на желязо и алендронат (лекарство за остеопороза) намалява с консумацията на кафе. Кафето взаимодейства и с някои антидепресанти, ципрофлоксацин, клозапин, литий или тизанидин. Това е по-вероятно, ако човек пие повече от 1 до 2 чаши кафе на ден.

Възможно е кафето да е от полза когато консумацията му се ограничи до 1-2 чаши на ден (Bordeaux, Dr. B., and Lieberman, H. “Ползи и рискове от кофеина и напитките с кофеин”. Up to Date, 22-06-2022). Ограничаването на приема на кафе до една чаша на ден обикновено подсигурява предимствата на допълнителна бодрост без създаването на проблеми.

Ние, които сме християни, можем да действаме като кофеина в кафето. В Посланието до Евреите 10:24 се казва “и нека се грижим един за друг, тъй щото да се поощряваме към любов и добри дела”. Каква радост и привилегия е това. И така, когато се наслаждавате на кафето си,  помислете си за начините, по които можете да ободрите християните около вас.

 

Legal Disclaimer (Клауза за непоемане на отговорност): Информацията тук има общ характер и не може в никакъв случай да замени консултация с лекар (медицинско лице), диагноза, терапия, лечение и/или консултация с лицензиран специалист. Информацията тук не е предназначена за решаването на конкретни индивидуални казуси! При конкретни индивидуални проблеми се свържете с лекар или съответния лицензиран специалист.

Издателите на в. „България СЕГА“ не поемат и не носят отговорност за предприето самолечение, поставяне на диагноза, козметични процедури или каквито и да са действия на база на материалите на тема „Здраве“, както и за верността на информацията и достоверността на източниците!

www.helpinghandsbulgaria.org

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”, за да получавате инфо 24/7:

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here