Какво би станало в Украйна, ако Русия спечели

Един опит за футуристична прогноза за първата от много години войната в Европа

Нека за миг, но само за един кратък миг, да си представим, че Русия спечели войната в Украйна. На какво се надява Путин? Той ще получи една разорана земя, една напълно съсипана държава. Хората обаче ще са там. Те, или поне една част от тях, ще са още живи и ще искат да ядат, да карат коли, да ходят на почивка, да живеят добре. А как ще стане това в една напълно разорена държава?! Ето това трябва да разбере Путин и неговият естаблишмънт, че те нямат бъдеще в Украйна. Как очакват да ги обичат украинците, като преди това руснаците са избили техните роднини, деца, приятели!?Това е вече исторически и кармично обусловена омраза. Русия няма какво да търси в Украйна, освен собствената си гибел.
В началото на войната казваха, че Путин бил заделил 600 милиарда долара запас, за да води тази война. Добре, но за колко години ще стигнат тези запаси и как те се вписват в съотношението – реални икономически загуби от санкциите от една страна и имагинерни финансови запаси от друга страна? Да не говорим, че дори и да има тези средства, те едва ли ще са достатъчни и за дофинансиране на със сигурност разнебитената военна икономика на руската държава. А пари ще трябват и за Украйна, ако все пак, както си представихме в началото само за миг, тя бъде превзета.
Другата възможна тенденция е Путин да спечели тази война, да превземе , Украйна и след това „великодушно“ да я върне на украинците. Тогава обаче идва въпросът, а защо въобще е водена тази война!? Нима се изхарчиха едни 600 милиарда долара, само заради егото на един единствен човек – Владимир Путин!? И това не е война на Православието срещу неверници, това е война на псевдоправославието срещу православни, защото и в това се опитаха да обвинят жертвата.
Затова, единствената възможна реалност е войната все пак да спре в един момент, просто защото парите на Русия ще свършат. Тя няма как да се бори с целия свят. Такава кауза просто е изгубена. Западът обаче търгуваше с Русия, той изнесе и много производства, при това възлови производства, в държави като Китай. Сега Китай от изостанала държава стана водеща икономика, имено благодарение и на тези изнесени производства.
Комунистите винаги са имали една особена привилегия пред западните демокрации. Комунистите се усмихваха, правеха се на променени и Западът им се довери. Сега всички ще плащаме за тези грешки. Защото не провидяхме злокобните намерения на разпадащия се СССР зад ехидните усмивки на отломките от Студената война. Всъщност практически Западът спечели, но само формално Студената война, защото комунизмът успя да мимикрира, съхрани сърцевината си и от политическа идеология се трансформира в икономическа практика. Така днес виждаме Китай силен, Индия въздигаща се, Русия агресивна, арабските мюсюлмански диктатури – арогантни. Те всички са силни, защото Западът беше ленив през всичките десетилетия след Втората световна война и особено след формалния край на Студената война. Студената война завърши едва сега, с агресията на Русия в Украйна, защото Западът чак сега провидя, че комунизмът не си е отишъл, той просто се видоизмени.
Никой на Изток не вярваше, че може да има „комунизъм с човешко лице“. На Запада обаче си мислеха, че това е възможно. И е прав един съвременен български мислител и философ с псевдонима Елеазар Хараш, който твърди, че войната е нещо хубаво, защото ни пречиства. Вероятно щеше да е по-добре Втората световна война да беше продължила още няколко години, но поне да завърши с реални резултати, тоест – ясни позиции, защото Втората световна война на практика завърши с друга война – Студената, която всъщност се оказа просто един нов, но напълно реален цикъл от самата Втора световна война!
Човечеството не е осъзнало, че трябва да се пази от себе си. Не постиженията в икономиката, въоръжението и космическите технологии ще ни направят свободни, свободни ще бъдем, когато сами осъзнаем, че имаме нужда от свобода. И тук Елеазар Хараш казва нещо особено ценно: Добър човек е не този, който знае, как да прави добро, добър човек е онзи, който не знае, как да прави зло!
А войната е зло, не само защото умират хора, което разбира се е повече от зловещо. Войната е зло, защото обуславя исторически и кармични зависимости и стимулира омразата като основен принцип във взаимоотношенията между хората. Разстрелът на невинни хора е не просто военно престъпление, това е обезчовечаване, връщане на разбирането за човешкия живот като за нещо несъществено. А това деградира мисленето на цели поколения със столетия назад, когато човешкият живот не е бил разбиран като ценност, а само като временен, енергоемък ресурс. Ето от тук тръгва същинският проблем – денивелацията на собственото ни съзнание до степен на ментално изкривяване. Така се губим като хора и някакви, никакви човешки същества, така може да изгубим дори душите си, а тогава, какви ще бъдем изобщо…!

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
в. “България СЕГА”

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”, за да получавате инфо 24/7:

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here