“Навални” спечели награда “Оскар” в категорията за най-добър документален филм

“Навални”, с участието на българския журналист Христо Грозев, спечели награда “Оскар” в  категорията за най-добър документален филм на церемонията в Лос Анджелис, съобщиха световните агенции.

 

Режисьорът Даниел Роър описва политическия възход на Алексей Навални, опита за убийство, от който той едва оцелява, и последвалото му лишаване от свобода.

 

“И има някой, който не може да е с нас тази вечер: Алексей Навални, лидерът на руската опозиция, остава задържан в изолатор заради това, което нарича – искам да се уверя, че цитирам думите му правилно – несправедливата агресивна война на Владимир Путин в Украйна”, каза Роър при получаването на статуетката. Той посвети наградата си на политическите затворници по света.

 

Роър благодари от сцената и на разследващия журналист Христо Грозев. “Ние дължим толкова много на Христо Грозев, нашия българин, интелекта с лаптопа си”, каза той. “Христо, ти рискува всичко, за да разкажеш тази история”.

 

През август 2020 г. Навални беше отровен с нервнопаралитично вещество “Новичок”. Документалният филм е заснет, докато той се възстановява в Берлин. Навални подозира, че Кремъл е отговорен за отравянето, което едва не го убива, и той, Христо Грозев и руската активистка Мария Певчих се заемат да го докажат чрез поредица от разследвания, показани във филма.

 

Алексей Навални е арестуван при завръщането си в Русия след тежкото отравяне. През март миналата година той беше осъден на девет години затвор по обвинения в измама, които според него са фалшиви.

 

“Съпругът ми е в затвора само защото е казал истината. Съпругът ми е в затвора само защото защитава демокрацията”, заяви съпругата на дисидента Юлия, която присъства на церемонията заедно с двете им деца и се качи на сцената.

 

“Навални” е продуциран от Ейч Би О Макс и Си Ен Ен Филмс. Премиерата на филма беше на филмовия фестивал Сънданс през януари 2022 г. Той спечели наградата за най-добър документален филм на наградите БАФТА миналия месец.

 

Останалите номинирани в категорията за най-добър документален филм бяха “Всичко, което диша”, “Цялата красота и кръвопролитие”, “Огнена любов”, “Къща от трески”.

ХРИСТИНА ТЕРЗИЕВА
БТА
Снимка: ФБ/ Алексей Навальный

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”, за да получавате инфо 24/7:

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here