Посланик Панайотов: По-големи общности от българската нямат училища в САЩ, но ние имаме

Ние понякога подценяваме факта, че в Съединените американски щати много по-големи общности от българската нямат собствени училища, а ние имаме. Това заяви посланикът на България в САЩ и бивш министър на отбраната Георги Панайотов в българския подкаст в Америка „Раздумка по нашенски“.

Той коментира, че българските преподаватели и родители в Щатите са хора с невероятен ентусиазъм, насочен към образованието.

„Трогателно е да видиш едно дете в трети или четвърти клас как рецитира стихотворение за Левски със силен американски акцент“, заяви Панайотов и добави: „Безценно е да накараш тези деца, които са толкова далеч от България, да носят Левски и Ботев в сърцата си.“

Дипломатът посочи и основната си цел, свързана с общността ни в Америка: „Планът ми е да бъдем по-близо до вас. Имал съм разговор с всички служители в посолството. Събрах ги и им казах, че нашата първа задача тук като държавни служители на България е да се срещаме и да говорим, да работим с българската общност, да сме по-близо до нея, да я чуваме, да я слушаме, да ѝ знаем проблемите, за да се опитаме да направим нещо.“

Панайотов отбеляза, че българските училища в САЩ нямат собствени сгради, а са принудени да плащат наем в други такива.

Затова се обсъжда възможността за финансова помощ от страна на България, която да бъде планирана част от държавния бюджет. „Големият въпрос е в бюджета на кое министерство да се сложат тези пари– дали на МОН, дали на МВнР, или някъде другаде целево“, обясни посланикът.

ЙОАНА КРЪСТЕВА
БТА
Снимка: YouTube / „Раздумка по нашенски“

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”, за да получавате инфо 24/7:

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here