БЪЛГАРСКО ХОРО ПО СЛУЧАЙ 3 МАРТ ПРЕД КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР „БЪЛГАРИКА“

Българските традиции, опазени през вековете, са тези, около които е съхранена националната ни идентичност. Много красиви обреди, песни и вярвания носят спецификата на нашия фолклор, но българското хоро има особено въздействие. То обединява една общност в трудни и радостни моменти, сплотява я, и е израз на едно общностно мислене и отстояване на общи интереси или каузи.


Националният ни празник 3 март се чества с особено вълнение от българите в чужбина с организиране на различни събития. Тук в Чикаго вече няколко поредни години пред културен център „Българика“ в Маунт Проспект пространството се огласява от българска музика и се завихря българско хоро. Повеждат го млади момчета и момичета, до тях се хващат и други наши сънародници, дошли специално да участват в това вълнуващо събитие и да бъдат част от празника на една нация. Кръгът се разширява, завърта се и все повече и повече се усеща общата енергия, която се акумулира и насища въздуха и земята. Писва и нашенската си гайда, развява се българския трибагреник…


И тази година организаторите – екип на културен център „Българика“ – бяха подготвили кратка програма за честването на националния ни празник, която започна с химна „Мила Родино“. В неделното утро на 5 март имахме възможността да видим как българските деца в Чикаго, облечени в национални български носии, пеят на перфектен български език. С изпълнението на „Де е България“ петгодишната София Денева показа, че за обичта към България и нейната история граници и време не съществуват. Вазовите стихове оживяха и още веднъж доказаха, че „не се гаси туй що не гасне“… Силви Мандаджиева – деветгодишна – напомни че „българският дух е непобедим“ с песента „Българи“ и предизвика истинско умиление сред присъстващите.

Камелия Попова – историк и педагог от исторически кръжец „Родолюбие“ беше подготвила изключително силно слово, в което проследява историческите факти и събития, довели до паметната за всеки българин дата 3 март 1878 г. Но заедно с това обръщението й към нас, съвременниците, беше изпълнено и с едно емоционално послание, което ни напомни че сме тук и че ни има от 13 века и че за да продължим да изграждаме бъдещето си като нация, не трябва да забравяме историята си. „Да живее България“ – така завърши тя словото си и това не бяха просто думи, а израз на една принадлежност към всичко онова, което ни прави българи, независимо къде се намираме по света. И докато го има, ще я има и България – в сърцето на всеки един от нас!

Снежана Галчева – зам.главен редактор на в-к „България СЕГА“, председател на Салон за българска култура и духовност – Чикаго, вицепрезидент на Конфедерация на българските културни организации и дейци в чужбина (ВСОАА)

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here