Как следването на закона води до…нарушаването му!?

Съветските символи в България трябва да бъдат премахнати!

Един българин счупи плочата на паметника на съветската армия в София. Това предизвика разбираема реакция на обществото, основно в социалните мрежи, но и не само.
61-годишният Светлозар Раянов, който счупи плочата, нито се срамува, нито съжалява за постъпката си. Признава обаче, че се страхува.
“Мотивира ме моята непримиримост към войната. Мотивира ме речта на руския президент Владимир Путин, който втвърди тона в тази война, както и действията на руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова, която поднесе цветя на този паметник в навечерието на годишнината от войната. Спонтанно реших, че трябва да направя нещо, да изразя своите огорчение и възмущение”, разказа пред „Нова телевизия“ Светлозар Раянов.
Той работи като преводач от немски език, по професия е еколог и научен работник, завършил университета в Дрезден.
“Съжалявам, че се стигна дотам да нямам друг морален избор, освен да го направя. Нямах друг избор. Направих го от морални съображения”, категоричен е той.
След като ударил с чук плочата се качил в колата си и потеглил към вкъщи. Разказва, че 10 минути по-късно получил обаждане от служител на МВР. Признал за стореното, защото бил заснет от камери. По молба на полицая Раянов се върнал при паметника, за да бъде арестуван.
Плочите с надписа от Паметника на съветската армия трябва да бъдат премахнати. Те представляват опасност за преминаващите граждани. Това се посочва в съобщение от пресцентъра на Столичната община.
В констативен протокол, съставен от експерти на дирекция “Общински строителна контрол” на Столична община, са описани недобре закрепените елементи на фронталната част след разрушаването на част от плочите с надписа. Протоколът с установените нарушения по фасадните плочи и нуждата от цялостно премахване ще бъде връчен на областния управител на София.
Паметникът на съветската армия е публична държавна собственост, за чието стопанисване отговаря областният управител на София. В законовия срок след връчване на протокола, ще бъде издадена заповед от кмета на Столична община за премахване на плочите от надписа на Паметника на съветската армия, които представляват опасност за преминаващите в близост граждани, се посочва от Столичната община.
Това са фактите, а сега малко повече подробности. В България действа Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен. Той е приет от ХХХVIII Народно събрание на 26 април 2000 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.
В член 3, алинея 1 се казва, че „комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. е престъпен“. Тоест, всичко, което представлява действие срещу този режим е действие, което е различно от престъпление, такава поне е логиката на закона. В алинея 2 е посочено, че „българската комунистическа партия е била престъпна организация, подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система“. Изводът отново е, че всичко, което представлява действие срещу тази партия и идеологията, която тя изповядва, е действие, което е обратното на престъпление, по силата на елементарната логика.
По-нататък в член 4 от същия закон се казва, че „всички действия на лица, които през посочения период са били насочени към съпротива и отхвърляне на комунистическия режим и неговата идеология, са справедливи, морално оправдани и достойни за почит“. Следователно би било повече от редно, но и допустимо всички действия на лица, които сега, в днешно време, са насочени към съпротива и отхвърляне на същия този комунистически режим и неговата идеология, също да се считат за справедливи, морално оправдани и достойни за почит, иначе се губи логиката, нали така!?
И какво се оказва!? Ако един човек изпълнява волята на приет от парламента на страната ни закон, или поне, ако следва неговата реална логика, всъщност…нарушава закона…!!! Как се получава така, че спазвайки закона, или поне следвайки логиката на закона, се нарушава закона!? Това може да означава само, че един от двата закона – този или другият, по който бива обвиняван „нарушителят“ не са логични и реални закони. Питаме, кой от двата закона не е реален и не е логичен, та се получава така…!? Това е пълен нонсенс, който няма да бъде разбран, ако не се каже ясно, че паметникът на съветската армия в София, но и всички останали съветски паметници в страната трябва да бъдат премахнати, не преместени, а премахнати!
Тук не може да се спекулира с историята. Нима днес в Германия съхраняват и възстановяват паметници от времето на Хитлер и нацизма…? Така трябва да бъде и тук, според приетия закон. Има закон, според който комунизмът е престъпен режим. Точка, няма други умозаключения, единствената логика е – премахване на следите от този престъпен режим нито повече, нито по-малко! А една от тези следи е именно паметникът на съветската армия в София, който е известен още като МОЧА.

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент на вестник „България Сега“ в София

Уважаеми читатели на в. “България СЕГА”,

1. Присъединете се към нашите основни фейсбук групи:

Bulgarians in Chicago United | Обединени Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicagoUnited

Bulgarians in Chicago | Българи в Чикаго –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInChicago

Bulgarians in USA United | Обединени Българи в САЩ –
https://www.facebook.com/groups/BulgariansInUSAUnited

2. Харесайте нашата главна ФБ страница:
https://www.facebook.com/bulgariasega

Благодарим Ви!

КОМЕНТАРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here